GBS Leeuw

GBS leeuw

Scholengemeenschap GBS Leeuw

De 3 gemeentelijke basisscholen vormen sinds 1 september 2020 de scholengemeenschap GBS Leeuw.

Via diverse netwerkmomenten, o.a. georganiseerd door de coördinerend directeur, krijgen personeelsleden de kans zich verder te professionaliseren. Door intensief samen te werken en met respect voor de eigenheid van elke school verhogen we de onderwijskwaliteit.

Elke directeur wordt ondersteund door haar beleidsmedewerker.
 

 

Visie Scholengemeenschap

 

 

visie

 

De drie gemeentelijke basisscholen van Sint-Pieters-Leeuw Den Top, ’t Populiertje en Wegwijzer vormen sinds 1 september 2020 de scholengemeenschap GBS Leeuw. De scholengemeenschap is een samenwerkingsplatform dat via de kernwaarden de onderwijskwaliteit wil verhogen. Effecten zijn zichtbaar tot op de klasvloer. De ontvangen stimuluspunten worden aangewend om een coördinerend directeur aan te stellen.

Vanuit een Gelijkwaardigheid is er een vlotte communicatie tussen de directeurs. Elkeen kan een punt op de agenda van de meetings plaatsen en beslissingen worden steeds bij consensus genomen.  Ondanks de verschillen tussen de vestigingsplaatsen op vlak van grootte, ligging en schoolpopulatie streven we allemaal hetzelfde doel na om kinderen maximale ontwikkelingskansen te geven. 

Met het organiseren van netwerkmomenten tracht men de personeelsleden Betrokken te houden bij de scholengemeenschap. We gebruiken in de eerste plaats de aanwezige expertise om personeelsleden te professionaliseren.  Ook externen kunnen aangesproken worden om op niveau van de scholengemeenschap kennis en vaardigheden te delen. 

School maken doe je niet alleen. Doorheen het schooljaar worden er verschillende acties ondernomen om Samenwerken te stimuleren. Zo worden er o.a. via de onderons met de directeurs gezamenlijke uitdagingen op de agenda gezet. Ook zijn er meetings met personeelsleden uit de verschillende scholen die door hun functie een gemeenschappelijke opdracht hebben. 

Door personeelsleden samen te brengen beoogt men een Leeromgeving waarin er heel wat informatie en praktische ervaring wordt gedeeld. Naast de onderwerpen die personeelsleden zelf aanreiken, bepaalt de actualiteit of de wetgeving ook de agenda van de overlegmomenten. Leerkrachten ervaren vaak dezelfde noden en passen dit dan toe op hun eigen unieke schoolomgeving.

De scholengemeenschap GBS Leeuw zorgt met een gezamenlijke visie voor een Eenheid binnen de gemeentelijke basisscholen van Sint-Pieters-Leeuw. Ons onderwijs steunt daarbij ook op de fundamentele uitgangspunten van het gemeentelijk onderwijs. Een gezamenlijk personeelsbeleid zorgt voor eenheid binnen onze scholengemeenschap.

De scholengemeenschap houdt rekening met de Eigenheid van elke school. Op basis van de context heeft elke school zijn specifieke noden. Toch verwachten we dat iedereen openstaat voor nieuwe ideeën vanuit de scholengemeenschap.  

We zijn er ons van bewust dat samenwerken in een scholengemeenschap een Uitdaging is. Het veranderende onderwijslandschap daagt ons steeds uit om tegemoet te komen aan de noden en vragen van de kinderen, ouders, externen en personeelsleden.

Welbevinden is de basis voor een goed functioneren van elkeen. We stimuleren elkaar in het positieve en dragen zorg voor elkaar, ook als het iets minder goed gaat, zowel op niveau van de scholengemeenschap, de school, de klas of het individu.