Aanmelden schooljaar 2024-2025

Je kind inschrijven in een basisschool


In onze regio werken de basisscholen van alle netten met een online aanmeldingssysteem. Zo willen we iedereen evenveel kansen geven om zijn kind in te schrijven en vermijden we wachtrijen aan de schoolpoorten. Eerst is er de aanmeld- en inschrijvingsperiode voor broers & zussen en kinderen van personeel gevolgd door de periode waarin alle andere kinderen worden aangemeld en ingeschreven. Hieronder vind je meer informatie.

Voor wie?

  • Alle kinderen geboren in 2022, ook kinderen geboren in november of december 2022 die pas in september 2025 naar school gaan
  • Alle kinderen die willen veranderen van kleuterschool of lagere school in het schooljaar 2024-2025
  • LET OP! Meld je aan voor het 1ste leerjaar en komt je kind uit een Franstalige kleuterschool? Consulteer de website en contacteer de school voor meer informatie.
  • NIET voor kinderen die al ingeschreven zijn in een school en daar willen blijven: zij blijven ingeschreven.


Stap voor stap: eerst aanmelden, dan pas inschrijven!

Je kind inschrijven verloopt in twee stappen.

  1. Aanmelden: je meldt je kind aan via de website www.basisschool-aanmelden.be en geeft je voorkeurscholen door. Doe dit voor meerdere scholen; zo vermijd je dat er geen school kan worden toegekend.

Opgelet: Wanneer je aanmeldt tijdens deze periode, is niet belangrijk: het maakt geen verschil of je de eerste of de laatste bent! Je moet gewoon aanmelden tijdens de aangegeven periode!

Aanmelden broers/zussen en kinderen van personeel:
via de website www.basisschool-aanmelden.be  van maandag 8 januari (10 uur) tot vrijdag 19 januari 2024 (16 uur).

Aanmelden alle andere kinderen:
via de website www.basisschool-aanmelden.be  van dinsdag 27 februari  (10 uur) tot dinsdag 19 maart 2024 (16 uur).

  1. Inschrijven: je ontvangt een brief of e-mail met de gegevens van de school waar je je kind kunt inschrijven. Daarna maak je een afspraak met de school. De inschrijving is definitief wanneer je de leerlingenfiche hebt ingevuld in de school zelf. Dit betekent dat je akkoord gaat met het schoolreglement en het pedagogisch project van de school.

Inschrijven voor broers/zussen en kinderen van personeel:
in de school van maandag 29 januari tot vrijdag 9 februari 2024

Inschrijven alle andere kinderen:
in de school van maandag 29 april tot maandag 13 mei 2024

Opgelet: Als je niet aanmeldt, dan ben je niet zeker van een plaats in een school voor je kind!
ALLE kinderen geboren in 2021, moeten zich aanmelden! Anders heeft je kind waarschijnlijk geen plaats. Vanaf 23 mei 2024 kan je rechtstreeks in de school inschrijven (zonder eerst
aan te melden) maar dan zitten alle scholen bijna helemaal vol.
WACHT DUS NIET EN MELD ZEKER AAN!

Hoe gebeurt de toewijzing?

  • Voorrang voor broers, zussen en kinderen van schoolpersoneel. Op voorwaarde dat je aanmeldt tijdens de voorrangsperiode, voor dezelfde basisschool.
  • Eerst op basis van schoolkeuze, dan op basis van afstand.


Belangrijk!

Alle aangemelde kinderen worden gerangschikt volgens twee criteria: schoolkeuze en afstand tot de school. In de mate van het mogelijke worden de kinderen toegewezen aan de school van hun eerste keuze. Zijn er niet voldoende plaatsen beschikbaar, dan krijgen de kinderen die het dichtst bij de school wonen voorrang. Heb je niet echt een voorkeur voor een school, geef dan ALTIJD prioriteit aan de dichtstbijzijnde school. Zo vergroot je de kans om zeker een plaats te hebben in een school.
Geef je toch prioriteit qua schoolkeuze aan een school die verder van je woonplaats ligt, gevolgd door een school die vlakbij ligt, dan neem je het risico om op geen enkele school toegelaten te worden. Kies dus verstandig en hou dus ook rekening met de afstand (wandelafstand via officiële wegen van het domicilieadres van het kind naar de school).

Deelnemende scholen

Alle kleuterscholen en lagere scholen van alle netten van Beersel, Halle, Pepingen, Sint-Genesius-Rode en Sint-Pieters-Leeuw.

Meer info?

Via de LOP-deskundige op het mailadres greet.marcelis@ond.vlaanderen.be of op het nummer 02 553 14 69 of via de dienst Onderwijs onderwijs@sint-pieters-leeuw.be. Je kan ook een kijkje nemen op de website www.basisschool-aanmelden.be  voor meer informatie.