Sint-Lutgardiskerk

Deze moderne zaalkerk is een ontwerp van de Antwerpse architect De Groodt. Zijn oorspronkelijk ontwerp wordt na het Tweede Vaticaans Concilie aangepast aan de moderniseringsbeweging die door de kerk loopt en extra openheid promoot. Daarom  worden o.a. de zware constructieve dwarsmuren van het koor weggelaten. De schoorstenen van de centrale verwarming waren in deze muren verwerkt en worden nu naar buiten verhuisd. 

Hieronder zien we een maquette volgens de eerste plannen. De ingang van de kerk is nog centraal in de kerk zelf. Vandaag kom je binnen langs de ingang van het hele centrum. Het binnenplein was nog aan één kant open.

sl

Verder valt vooral het parochiecentrum als geheel op, met chirolokalen en grote zaal met aansluitende keuken. Op onderstaand grondplan is deze indeling goed te zien. Bovendien valt op hoe gedetailleerd de ontwerper te werk ging: hij gaf zelfs mee welke planten in de binnentuin zouden moeten komen.

planning

Kunst in de kerk

Het meest opvallende kunstwerk is het glas-in-betonraam van de ateliers van Jaques Loire uit Chartres, Frankrijk. Je vindt de glaswerken van dit atelier over de hele wereld terug.

Lokale kunstenaar Luc Van Ruysevelt maakte het beeld van Sint-Lutgardis en tekende ook het sierlijke Christusbeeld vooraan in de kerk. De eenvoud van dit ontwerp is een mooie verderzetting van de eenvoud van het hele interieur van de kerk.

16 juni 1996 was het groot feest rond 100 jaar Sint-Lutgardisparochie. De omhaling van die dag dient om het kruis te betalen dat nu de voorgevel siert. Dit is dus niet even oud als de kerk zelf. Het ontwerp is van de hand van Karlos De Wilde.
 

De oude kapel

In afwachting van de bouw van de definitieve kerk, werd een voorlopige kapel opgericht. Deze zal uiteindelijk dienst doen van 1896 tot 1967…

Hieronder zie je hoe deze kapel er uit zag.
 

*