Horecavergunning

Wat

Om een horecazaak te mogen opstarten, openhouden of heropenen, of om een bestaande horecazaak over te nemen, moet u een horecavergunning hebben. Die vergunning bundelt verschillende verplichtingen en procedures die van toepassing zijn op de exploitatie van een horecazaak.

Voorwaarden

Een horecazaak wordt gedefinieerd als elke drank-of eetgelegenheid, permanent of tijdelijk ingericht, die publiek toegankelijk is en waar dranken en/of maaltijden worden verstrekt voor consumptie ter plaatse.

Om een horecavergunning te verkrijgen, moet u aan de onderstaande voorwaarden voldoen.

  • Correcte registratie in de Kruispuntbank van Ondernemingen (als onderneming en als vestigingseenheid, inclusief de correcte btw-activiteiten)
  • Beschikken over een registratie, erkenning of toelating van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), bij verkoop van voeding.
  • Voldoen aan de hygiëne- en moraliteitsvoorwaarden die van toepassing zijn bij het schenken en ter plaatse consumeren van gegiste dranken en/of sterke drank
  • Beschikken over een geldige objectieve burgerrechtelijke aansprakelijkheidsverzekering inzake brand en ontploffing (= horecazaak van meer dan 50 m², waarbij de oppervlakte van een eventueel terras ook wordt meegeteld)
  • Beschikken over een vergunning C voor kansspelen in drankgelegenheden (kansspelinrichtingen klasse III). Die vergunning moet u aanvragen bij de Kansspelcommissie. (indien van toepassing)

  • Beschikken over een brandveiligheidsattest voor een voor het publiek toegankelijke inrichting

  • Voldoen aan de meldings- of vergunningsplicht in het kader van exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten conform de Vlaamse milieuregelgeving (indien van toepassing)

  • Voldoen aan de geldende stedenbouwkundige voorwaarden en verplichtingen (zo moet het pand onder meer de functie horeca hebben)

Geldigheidsduur

De drankvergunning blijft gelden voor zover voldaan wordt aan de voorwaarden van de vergunning en tot de stopzetting van de uitbating of als er sprake is van een wijziging op het vlak van:

  • de uitbater of inwonende personen, medevennoten, … of

  • het pand (bijv. verhuizing, grondige verbouwing, …)

Procedure

U vraagt een horecavergunning aan via het online aanvraagformulier en vervolledigt de aanvraag met de volgende documenten:

  • Kopie van de identiteitskaart van de uitbater(s)

  • kopie uittreksel Kruispuntbank der Ondernemingen
  • kopie statuten zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad (indien van toepassing)
  • moraliteitsattest van de uitbater(s) en de personen die sterke en gegiste dranken zullen schenken
  • verzekeringsattest als bewijs van verzekering objectieve aansprakelijkheid tegen brand en ontploffing;
  • registratie en/of toelating van het voedselagentschap FAVV;
  • plan van de handelszaak + netto oppervlakte van de zaak (in m²);
  • verklaring op erewoord inzake hygiënische vereisten;
  • een kopie van de milieuvergunning of melding (indien van toepassing);
  • een verklaring op erewoord dat met het oog op de vrijwaring van de veiligheid van de personen die in de instelling aanwezig zijn, van omwonenden en voorbijgangers, en van de handhaving van de openbare orde, er in de inrichting tijdens de openingsuren steeds minstens een persoon aanwezig zal zijn die over een voldoende kennis van het Nederlands beschikt voor een duidelijke communicatie met de politie, brandweer, gemeentediensten en andere officiële instanties in geval van gebeurtenissen die de veiligheid of openbare orde kunnen bedreigen

Aanvragen worden online ingediend via het digitaal aanvraagformulier.

Het college van burgemeester en schepenen beslist over de toekenning van de toelating.

Bedrag

De aanvraag en de vergunning zijn gratis.

Regelgeving
  • Gemeentelijk reglement

  • Belasting- / retributiereglement