Medische opvolging tijdens de zwangerschap
De huisarts
De huisarts
Vaak is je huisarts je eerste aanspreekpunt. Zij kunnen via een bloedafname de positieve zwangerschapstest laten bevestigen. In de meeste gevallen verwijzen zij jullie nadien voor een nauwkeurigere opvolging door naar de gynaecoloog.
Laat je vaccineren tegen Kinkhoest. Bespreek dit met je huisarts. | |
Een huisarts kan je gemakkelijk online vinden: www.artsenkringzennevallei.be/nl/zorgzoeker. Je krijgt een overzicht van alle huisartsen en zorgverleners bij jou in de buurt. |
De vroedvrouw
De vroedvrouw
Een vroedvrouw kan je begeleiden tijdens je zwangerschap en bij je thuiskomst uit de materniteit. Je kan hulp krijgen bij de verzorging en de voeding van je baby tot je kindje 1 jaar is zoals hulp bij borstvoeding, babymassage …
Prijs? Het ziekenfonds betaalt een stuk van de kosten voor een zelfstandig vroedvrouw terug. Transportkosten en wachtvergoedingen mag de vroedvrouw zelf bepalen. Ze informeert je dan over de kosten.
Info? www.vroedvrouwen.be
Een vroedvrouw in de regio? Download hier een lijst van vroedvrouwen in de regio.
De gynaecoloog
De gynaecoloog
Tijdens de zwangerschap
Een gynaecoloog doet regelmatig een echografie en volgt zo de gezondheid van jou en de baby op. Er zijn 3 belangrijke echografie-momenten die de ontwikkeling van de baby tonen. Op 12 weken zwangerschap, 20 weken en 30 weken.
Na de bevalling
Ongeveer 6 weken na de bevalling moet je opnieuw een afspraak nemen bij je gynaecoloog voor een postnataal onderzoek. Dit is belangrijk voor de algemene gezondheidstoestand na de bevalling te onderzoeken. Je kan ook bespreken of je postnatale kiné nodig hebt. Bespreek ook de mogelijkheden voor anticonceptie na de zwangerschap.
Een vaste gynaecoloog is aangewezen. De meesten zijn verbonden aan het ziekenhuis waar de bevalling zal plaatsvinden. |
De Kinésitherapeut
De Kinésitherapeut
Tijdens een zwangerschap verandert het lichaam enorm. Om plaats te maken voor de groeiende placenta en baby worden organen gedrukt en komen verschillen weefsels en de blaas onder druk te staan. Dit kan tot rugklachten én evenwichtsproblemen leiden. Prenatale kine kan dan helpen. Je kan ook tips krijgen om beter te slapen, te staan of te zitten. Daarnaast doe je ook oefeningen om beter weeën te kunnen opvangen. De kinesitherapeut besteedt ook aandacht aan het persen. Met een correcte perstechniek heb je minder kans op een knip (episiotomie) of een inscheuring. De oefeningen voor de bekkenbodemspieren die je krijgt zorgen voor het vlotter verlopen van de arbeid. Je kan deze basisoefeningen aanvullen met zwangerschapsyoga en zwanger zwemmen.
De tandarts
De tandarts
Tijdens je zwangerschap heb je ook meer kans op problemen rondom je gebit. Het is belangrijk dat je regelmatig naar de tandarts gaat én vertelt dat je zwanger bent. Infecties in je mond kunnen schadelijke gevolgen hebben voor jou en voor de baby.