Praktische ondersteuning (aan huis)

Kraamzorg

Kraamzorg

Een verzorgende binnen de kraamzorg helpt met de verzorging van de baby en de andere kinderen in het gezin. Hij/zij helpt ook met huishoudelijke taken zoals koken, strijken … Wat je betaalt voor deze ondersteuning hangt af van je inkomen. Veel ziekenfondsen betalen kraamhulp voor een groot stuk terug.

TipJe kan reeds kraamzorg krijgen 1 maand voor de bevallingsdatum tot 3 maanden na je bevalling. De aanvraag doe je best zo vroeg mogelijk.

Info?

Fermwww.samenferm.be/diensten/kraamzorg
Familiehulp

www.familiehulp.be/ons-aanbod/kraamzorg-opvang-voor-mijn-kind/kraamzorg

i-menswww.i-mens.be/ons-aanbod/kraamzorg
wit-gele kruiswww.witgelekruis.be/andere-thuiszorgdiensten/zwangerschap-en-vroedvrouw-aan-huis

Vroedvrouw

Vroedvrouw

Een vroedvrouw kan je begeleiden tijdens je zwangerschap en bij je thuiskomst uit de materniteit. Je kan hulp krijgen bij de verzorging en de voeding van je baby tot je kindje 1 jaar is zoals hulp bij borstvoeding, babymassage …

Prijs? Het ziekenfonds betaalt een stuk van de kosten voor een zelfstandig vroedvrouw terug. Transportkosten en wachtvergoedingen mag de vroedvrouw zelf bepalen. Ze informeert je dan over de kosten.

Info? www.vroedvrouwen.be

Een vroedvrouw in de regio? Download hier een lijst van vroedvrouwen in de regio.

Doula

Doula

Een doula-begeleiding is een psychologische aanvulling op de medische zorg. Ze voert nooit een medische handeling uit en neemt nooit medische verantwoordelijkheden. De doula is een soort bevallings-coach. Ze staat de zwangere vrouw bij op fysiek, emotioneel en mentaal vlak.
De doula werkt samen met medische hulpverleners uit het ziekenhuis, de kraamkliniek of zelfstandige vroedvrouwen en is gebonden aan het beroepsgeheim. Ze werkt als zelfstandige zorgprofessional.

Info? dedoula.be

Kind en gezin

Kind en gezin

Eén van de partners van Huis van het Kind is Kind & Gezin. Dit is een Vlaams agentschap met een ruime waaier aan gratis diensten voor ouders en jonge kinderen. Je kan er terecht voor de medische opvolging van je kindje, vaccinaties, vragen rond gezonde voeding, oog- en gehoortest, slaapproblemen, ontwikkeling en andere opvoedingsvragen. Je kan er terecht tot je kindje naar school gaat (2,5 jaar).

TipTijdens je zwangerschap of vlak na de bevalling neemt het team van Kind en Gezin in je buurt zelf contact op om kennis te maken. Je moet dus zelf niets doen. Indien gewenst komen zij langs aan huis. Voor de latere consulten ga je met je kindje naar het dichtstbijzijnde consultatiebureau van Kind en Gezin.

Op 10 belangrijke momenten in de ontwikkeling van je kind is er een consultatie voorzien op het consultatiebureau. Je kindje wordt steeds gewogen en gemeten. Tijdens bepaalde consultaties krijgt je kindje ook een vaccinatie.
 

Contactmomenten Kind & Gezin

 

TipEr zijn verplichte en vrije vaccins. In België is enkel het poliovaccin (tegen kinderverlamming) verplicht. Bij de geboorteaangifte zit een polioattest. Laat dat attest invullen na de vaccinatie op 15 maanden. Bezorg het aan de dienst Bevolking van de gemeente vóór de baby 18 maanden wordt. Het vaccin weigeren is strafbaar in België.
 
OpgeletDe artsen van Kind & Gezin stellen geen diagnose of starten geen behandeling. Ze mogen ook geen voorschriften geven (met uitzondering van vaccins uit het basisvaccinatieschema).

Info?
T 078 150 100 (maandag tot vrijdag van 8 tot 20 uur)
www.kindengezin.be

TipKom zeker eens langs op het consultatiebureau in het Huis van het Kind op het open permanentiemoment van Kind en Gezin, elke 3e donderdag van 9 tot 12 uur kan je je kindje nog eens meten/wegen of kan je er terecht met al jouw vragen. Dit kan zonder afspraak! Arthur Quintusstraat 20 – 1600 Sint-Pieters-Leeuw