Dementie
Dementie is een ernstige aandoening waarbij de hersenen informatie niet meer goed verwerken. Er zijn ongeveer vijftig verschillende vormen van hersenziektes die onder dementie vallen, waarvan de meest voorkomende zijn: de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, Lewy body dementie en frontotemporale dementie (FTD). Elk van deze vormen heeft zijn eigen specifieke symptomen.
In de vroege stadia van dementie kunnen de symptomen per persoon verschillen en ontwikkelen ze zich meestal geleidelijk. Belangrijke problemen waarmee iemand kan worstelen, zijn onder andere: moeite met oriëntatie, administratie, concentratie, kortetermijngeheugen, het volgen van gesprekken en het vinden of begrijpen van woorden.
Wereldwijd wordt elke 4 seconden bij iemand een vorm van dementie vastgesteld. Vlaanderen telt momenteel 131.800 personen met dementie, en tegen 2060 wordt verwacht dat dit aantal zal verdubbelen. Dementie is dus een groeiende uitdaging, niet alleen voor de zorgsector, maar voor onze hele samenleving. Een dementievriendelijke gemeente kan hierbij een belangrijke rol spelen.
Onze gemeente draagt jaarlijks bij aan de Week van Vergeet Demen(s)tie niet. Deze week, die in heel Vlaanderen plaatsvindt, biedt ondersteuning aan mensen met dementie en hun naasten. Tijdens deze week wordt een rijk en gevarieerd programma aangeboden.