Wat is het participatie- en netwerktraject?

Logo's ESF

 

Bart Somers legt uit wat het participatietraject inhoudt.

Het participatie- en netwerktraject is één van de vier onderdelen van het inburgeringstraject. De inburgeraar versterkt en verbreedt het eigen sociaal netwerk tijdens minimum 40 uur. Dat kan bijvoorbeeld in een buddyproject, een stage bij een bedrijf, vereniging of lokaal bestuur, via vrijwilligerswerk, deelname aan activiteiten in een buurthuis … De inburgeraar kan ook verschillende activiteiten combineren. De activiteiten gebeuren in een Nederlandstalige context en moeten participatie op sociaal vlak bevorderen.

26 lokale proefprojecten

Van 1 januari 2021 tot december 2023 gingen 26 lokale proeftuinen rond sociale netwerking en participatie binnen inburgering van start. De lokale besturen coördineerden de projecten. Zo ook in Sint-Pieters-Leeuw, dat voor de proeftuin samenwerkte met de gemeente Beersel en de stad Halle. Deze proeftuin werd mee mogelijk gemaakt door de steun van het Europees Sociaal Fonds.

Uit deze proeftuinen hebben we heel wat geleerd over het participatie- en netwerktraject. Wil je hierover meer weten? Lees dan zeker het eindrapport van het HIVA van de KULeuven die de proeftuinen begeleidde.

Voor wie?

Verplichte inburgeraars die niet werken of studeren zijn verplicht om het participatietraject te volgen.

Het is optioneel voor:

  • niet-verplichte inburgeraars;
  • verplichte inburgeraars die werken of studeren.

De inburgeraar is verantwoordelijk om een aanbod te zoeken, maar kan hierbij ondersteuning krijgen van de trajectbegeleider van het Agentschap Integratie en Inburgering. Die maakt indien nodig mee de eerste afspraak of schakelt een toeleider, brugfiguur of vrijwilliger in om de eerste keer mee te gaan naar de activiteit.
 

Participatietraject

Hoe vind een inburgeraar nu dit aanbod?

ikdoemee.be is een digitaal platform waarop elke inburgeraar activiteiten kan zoeken. Lokale besturen kunnen hun aanbod erop plaatsen. Zij hebben zicht op het relevante aanbod van (boven)lokale actoren in de gemeente. Deze opdracht sluit ook aan bij de regierol in het lokale integratiebeleid.

De agentschappen voor integratie en inburgering ontwikkelden dit platform met aandacht voor meertaligheid, mobiele toegankelijkheid en digitale laagdrempeligheid.
 

ikdoemee.be

Wat kan jouw organisatie, vereniging of bedrijf doen?

Wil je je engageren om inburgeraars een plekje te geven in jouw activiteiten? Wil je hen mee de kans geven hun netwerk uit te breiden en de samenleving beter te leren kennen? Dan ben jij de partner die we zoeken!

Wat zijn de criteria?

De activiteit moet in het Nederlands zijn. De bedoeling is dat de activiteit direct of indirect een oefenkans Nederlands is.

Inburgeraars moeten via de activiteit hun netwerk kunnen uitbreiden. Ze worden uitgedaagd om uit hun vertrouwde omgeving te komen en te participeren in een nieuwe context met nieuwe mensen.

Verschillende activiteiten komen in aanmerking:

  • vrijwilligerswerk
  • buddyprojecten
  • buurtwerking
  • stages
  • sport
  • bestaand aanbod van je organisatie
  • taaloefenkansen
  • cursussen
  • ….

Onthoud vooral dat, ondanks het feit dat dit een verplicht traject is voor inburgeraars, zij vooral een fijne tijd moeten kunnen beleven tijdens de activiteiten die zij in dit traject ondernemen. De focus moet ten alle tijde liggen op het verbinden met andere deelnemers, plezier maken, mensen ontmoeten, ontspannen, talenten ontdekken en een netwerk uitbouwen. Leg de waarde vooral in de interactie van de inburgeraar met de andere deelnemers en het plezier en ontspanning dat men uit de activiteit kan halen.

Praktisch

Er zijn twee mogelijkheden:

  • Jouw organisatie wordt een partner met vrijetijdsaanbod
    Je organiseert een activiteit en de inburgeraar neemt deel. Wie weet hou je er een nieuw fijn lid aan over! De trajectbegeleider van het Agentschap Integratie & Inburgering verwijst de inburgeraar door naar jouw activiteit en maakt de match op basis van diens talenten en interesses. Eventueel lidgeld dient door de deelnemer zelf betaald te worden.
     
  • Jouw organisatie wordt een partner met aanbod vrijwilligerswerk
    Jouw organisatie of vereniging biedt vrijwilligerswerk aan voor o.a. (anderstalige) inburgeraars.

Ikdoemee.be

Registreer jouw activiteit op ikdoemee.be. Het is dé centrale databank voor alle activiteiten in Vlaanderen waarbij inburgeraars nieuwe mensen kunnen leren kennen en Nederlands oefenen.

Waarom meedoen?

  • Je bereikt een nieuw publiek.
  • Je sensibiliseert je medewerkers of vrijwilligers rond taal en diversiteit.
  • Je draagt bij aan de maatschappij. Je doet iets voor iemand anders.
  • Je vergroot de toegankelijkheid van je organisatie.

Geïnteresseerd?

Heb je interesse, maar heb je nood aan ondersteuning? Op ikdoemee.be vind je ook tips over toegankelijkheid en heldere taal. Voor meer info over het participatie- en netwerktraject of een verkennend gesprek over het aanbod van jouw organisatie kan je terecht bij de dienst samenleven en integratie via integratie@sint-pieters-leeuw.be.