175 GAS-boetes per jaar tegen sluikstorters in Sint-Pieters-Leeuw

Gepost op 13/07/2022 - 09:26

15.790 euro, dat is het bedrag dat het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw uitschreef in 2021 in haar niet aflatende strijd tegen sluikstorters. De cijfers komen uit het jaarverslag dat aan de gemeenteraad van juni werd voorgelegd. Met onderzoek van afval, infrastructurele ingrepen en anonieme camera’s zetten we doortastend in tegen het sluikstorten. We laten de 95 % correcte inwoners, niet meebetalen voor de 5 % die het niet goed voor heeft. Wie betrapt wordt, betaalt.

De strijd tegen sluikstorters blijft in Sint-Pieters-Leeuw een prioriteit van het bestuur. Uit het jaarverslag 2021, dat aan de gemeenteraad werd voorgelegd, blijkt dat ook vorig jaar 175 sluikstorters betrapt werden. Zij kregen een GAS-boete, die ook effectief betaald wordt. 15.790 euro werd hierdoor aan boetes uitgeschreven. 12.630 euro of 80 % werd reeds geïnd, hetgeen geherinvesteerd wordt in camera’s. Het saldo van 3.160 euro of 20 % zit bij de deurwaarder en zal via die weg geïnd worden, aangezien we dergelijke boetes nooit kwijtschelden.

Enkele lukrake voorbeelden:
 

  • Op 15 oktober 2021 werd een inwoner van Tubize betrapt met een sluikstort langsheen de Bergensesteenweg tussen Vandersteenstraat en Lotstraat. Hij kreeg en betaalde een boete van 200 euro.
  • Begin maart 2022 werden tapijten en bouwmateriaal gevonden langsheen de Broekweg in Ruisbroek. Na onderzoek werd de overtreder gevat. Het bleek om iemand uit Anderlecht te gaan. De boete van 200 euro is inmiddels betaald. De opruimkosten van 245 euro werden eveneens aangerekend en betaald.
  • In april 2022 stelden we verschillende malen een groot sluikstort vast aan de molok-afvalcontainers in de Oeverbeemd. Het bestond uit grote zakken afval en verschillende stukken meubilair. Dankzij een samenwerking tussen gemeenschapswachters en de lokale politie werd de overtreder geïdentificeerd. Het was een inwoner van Ruisbroek en was zelf niet woonachtig in de Oeverbeemd. Deze persoon kreeg 3 GAS-boetes ten belope van 600 euro en een extra factuur om alles op te ruimen. De opruimkosten van 315 euro werden ook aangerekend. Dit dossier zit in de fase van laatste aanmaning en vertrekt bij niet-betaling vervolgens naar de deurwaarder.

Wettelijk is het maximum bedrag van een GAS-boete beperkt tot 300 euro. Maar finaal is het een onafhankelijk sanctionerend ambtenaar van Haviland die het uiteindelijke bedrag bepaalt. De gemeente stelt vast en de sanctionerend ambtenaar bepaalt de strafmaat.

De strijd tegen het sluikstorten is en blijft een prioriteit. Extra camera’s werden onlangs besteld, zodat onze medewerkers extra ogen en middelen krijgen om vaststellingen te doen. Binnenkort zullen er ook extra vaste camera’s bijkomen onder andere aan de Wandelingstraat om de Beemd in Ruisbroek af te dekken. Naast de GAS-boete verhalen we in de belangrijkste gevallen ook de opruimkosten.