Aanpassing schoolreglement Leeuwse basisscholen

Gepost op 26/06/2020 - 11:09

Net zoals ieder schooljaar moeten scholen een reglement voorzien dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de leerlingen/ouders regelt. Het schoolreglement voor het schooljaar 2020-2021 zal er echter iets anders uitzien dan de voorgaande jaren. De schoolraad keurde op 18 mei 2020 het nieuwe schoolreglement en de afsprakennota’s goed.

Het schoolreglement voor 2020-2021 bevat een aantal belangrijke nieuwe bepalingen betreffende de leerplicht en de taalkennis.

Leerplicht

Het vernieuwde reglement stelt dat leerlingen in het lager onderwijs of zes- en zevenjarige in het kleuteronderwijs altijd aanwezig moeten zijn, behalve bij gewettigde afwezigheid. Ook van vijfjarige kleuters verwacht men voortaan minstens 290 halve dagen aanwezigheid. Zo schuift de leerplicht op van 6 naar 5 jaar.

Taal

Bij de start van de leerplicht (5 jaar) zal de school voortaan voor elke leerling in het gewoon onderwijs een verplichte screening uitvoeren. De screening gaat na wat het niveau van de leerling is inzake de onderwijstaal. Deze screening kan nooit voor de inschrijving van de leerling uitgevoerd worden.

Op basis van de resultaten van de taalscreening, moeten leerlingen die het Nederlands onvoldoende beheersen een actief taalintegratietraject Nederlands volgen.
De screening is niet verplicht voor anderstalige nieuwkomers.

Om toegelaten te worden tot het gewoon lager onderwijs moet de leerling 6 jaar zijn voor 1 januari van het lopende schooljaar. Als de leerling nog niet de leeftijd van 7 jaar heeft bereikt of zal bereiken voor 1 januari van het lopende schooljaar zijn er een aantal bijkomende voorwaarden om te voldoen. Eén van de bijkomende voorwaarden focust op de taalkennis van de leerlingen. Bij een ongunstig advies van de klassenraad van de kleuterschool kan de leerling enkel worden toegelaten tot het gewoon lager onderwijs mits het doorlopen van een taaltraject.

Voor de leerlingen die geen kleuteronderwijs volgden, beslist de klassenraad van de school voor het lager onderwijs pas na een taalscreening of de leerling toelating krijgt tot het reguliere traject of een taalbad volgt in en het gewoon lager onderwijs.

Net zoals de vorige schooljaren kunnen de ouders de afsprakennota’s en het schoolreglement met inbegrip van het pedagogisch project raadplegen op de website van de scholen. Indien zij dit wensen, kunnen ze een papieren versie aanvragen.