Actieplan Sint-Pieters-Leeuw ter bestrijding van de Aziatische hoornaar

Gepost op 06/02/2024 - 13:43

Er heerst een groeiende bezorgdheid over de toenemende aanwezigheid van Aziatische hoornaars (Vespa Velutina) in de regio.

De zorgwekkende opmars van de Aziatische hoornaar wordt geïllustreerd door de stijgende verdelgingscijfers. Terwijl er in 2022 ongeveer honderd nesten werden vernietigd, steeg dat aantal in 2023 tot meer dan 1500 in Oost-Vlaanderen en meer dan 800 in de brandweerzone Vlaams-Brabant West. 

Sinds hun introductie in Vlaanderen in 2017 hebben deze invasieve exotische wespen aanzienlijke problemen veroorzaakt. De bestrijding van de Aziatische hoornaar is dan ook een zaak van algemeen belang en vereist de samenwerking van de lokale gemeenschap. 

 

Waarom moeten we de Aziatische hoornaar bestrijden? 

Een bedreiging voor ons ecosysteem 

De Aziatische hoornaar vormt een groot gevaar voor onze inheemse insecten. Ze verorberen tot 15 kilogram aan insecten per jaar per nest. Deze roofzuchtige consumptie kan leiden tot het uitroeien van volledige bijenvolken, wat op zijn beurt een ernstige impact heeft op de bestuiving van fruitbomen, groenten en landbouwgewassen. Bovendien heeft dit al geresulteerd in een significante afname van 15 tot 20% in de populatie van insectenetende vogels. 

Een risico voor de mens 

Als je de nesten verstoort, zijn Aziatische hoornaars gevaarlijker dan de gewone wespen en kunnen ze agressief reageren bij benadering op een afstand van vijftien meter. Het gevaar voor particulieren zit hem dus in het betreden van een ruimte waar een nest hangt (verstoring) of tuinaannemers die hagen aan het scheren zijn. Bouwvakkers die sloop- of renovatiewerken aan het uitvoeren waren, zijn ook al het slachtoffer van de Aziatische hoornaar geworden. 

Hoe herken je de Aziatische hoornaar? 

  • Tussen de 2 en 3 cm lang,
  • zwart borststuk,
  • zwarte antennes,
  • gele uiteinden aan de poten,
  • achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band. 

hoornaar


Hoe gaan we de strijd aan? 

Gratis verdelging 

De Zoneraad van de brandweerzone Vlaams-Brabant West heeft beslist om nesten van Aziatische hoornaar gratis te verdelgen. Op die manier wil ze alle mogelijke drempels wegnemen bij inwoners van de zone om meldingen te doen.  

In 2023 werden op die manier meer dan 800 nesten verdelgd. 

Gratis hoornaarvallen

Vanaf maart 2024 introduceren we de 'Spring Trapping'-methode, waarbij we doelgericht selectieve vallen en lokpotten plaatsen om ontwakende koninginnen te vangen, waardoor potentiële hoornaarnesten worden voorkomen.

Deze aanpak is niet alleen effectief in het bestrijden van hoornaars, maar ook kostenefficiënt, vooral omdat zomernesten vaak moeilijk bereikbaar en hoog gelegen zijn. 

In onze gemeente streven we ernaar minstens 200 hoornaarvallen te installeren bij betrokken en toegewijde inwoners. Het gemeentebestuur zal deze vallen aanschaffen, en inwoners die bereid zijn zo'n val op hun eigendom te plaatsen, verbinden zich ertoe deze gedurende minstens 12 maanden te beheren. Na deze periode kan de overeenkomst worden verlengd of kan de hoornaarval worden teruggegeven aan de gemeente. 

Wil jij de hoornaar mee helpen bestrijden? Vraag je hoornaarval aan via leefmilieu@sint-pieters-leeuw.be   

Nesten melden 

Het is belangrijk goed rond te kijken of je een Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de tuin of rond je huis. Merk je in het voorjaar of in de zomer een nest op van de Aziatische hoornaars, meld dit dan via e-mail aan de brandweerzone Vlaams-Brabant West: aziatische.hoornaar@zvbw.be of bel het nummer 02 454 81 16.