Actualisatie masterplan gebouwen toegelicht

Gepost op 01/04/2021 - 09:44

Het gemeentebestuur hakte een aantal in het oog springende knopen door bij de actualisatie van haar masterplan gebouwen. Het masterplan ontstond in december 2014 en woensdagavond 31 maart werd de actualisatie ervan toegelicht aan de raadscommissie.

Een globale strategische visie

In het voormalig gemeentehuis van Vlezenbeek kan je vanaf volgend jaar terecht in een “Poelcafé”. Een eet- en drinkgelegenheid, uitgebaat door gasten en begeleiders van een inrichting voor mensen met een beperking. VZW De Poel is alvast kandidaat.

Na de verhuis van de bibliotheek naar het nieuwe landhuis (lente 2022) zal het voormalig gemeentehuis aan de Rink verbouwd worden als vaste plek voor de muziekacademie (beide verdiepingen). Het gelijkvloers wordt een grote pop-up ruimte voor allerhande tijdelijke initiatieven van de lokale overheid, verenigingen, handelaars, ondernemers en inwoners. 

De start van dit masterplan in 2014 was een 10-jaren-plan om te vermijden dat er telkens kleine ad hoc beslissingen zouden genomen worden en om ervoor te zorgen dat elke ingreep past in een globale strategische visie. Een groot gedeelte van dit plan werd inmiddels uitgevoerd of is lopende (politiepost Lemanstraat, Bergpoort, pastorie Vlezenbeek, Molenborre, Den Top, Oude Top, Wildersportcomplex, landhuis de Viron, Lokaal dienstencentrum en kinderdagverblijf Rink,...). Nu is er ook duidelijkheid over het oud-gemeentehuis aan de Rink (huidige bib) en het oud-gemeentehuis Vlezenbeek.

Meer ruimte voor groen en ontspanning

Sinds de centralisatie van de technische diensten in de Brabantpoort, wordt de loods in de Topstraat amper nog gebruikt. Deze loods zal afgebroken worden, het achterliggende gedeelte wordt onthard en wordt een kleine maar aangename groene verblijfsplek. Vooraan worden extra parkeerplaatsen voorzien.

Het bibliotheekfiliaal in Negenmanneke zal in april 2022 verhuizen naar en geïntegreerd worden in de nieuwe sporthal even verderop. De pastorie van Negenmanneke van de lokale kerkfabriek zal aangekocht worden. De volgende drie jaar worden er plannen en voorstellen uitgetekend om het lokale dienstencentrum Negenhof grondig te renoveren en moderniseren.

Door de aankoop van de pastorie kunnen die ontwerpen voor het herdenken van het Negenhof uitgedacht worden over het huidige perceel, het gedeelte waar nu de bibliotheek is gevestigd én de pastorie. De visie hierbij is om het dienstencentrum meer naar de straatkant te brengen, dit wil het bestuur ook terugvinden in de ontwerpen. Het ontharden van de achterzijde en het creëren van een mooie tuin wordt niet alleen een meerwaarde voor de bezoekers van het dienstencentrum maar ook voor de inwoners van het Negenmanneke!