Afbraakwerken van start op Catala Business Park
De afbraakwerken op de vroegere site van Catala zijn van start gegaan. Projectontwikkelaar Futurn zal er samen met Odebrecht nieuw leven creëren door de ontwikkeling van een nieuwe bedrijvencampus. De afbraakwerken zullen worden uitgevoerd door Verhelst.
Een site met geschiedenis
22 december 2015 was een zwarte dag voor de papierfabriek CATALA uit Drogenbos. 83 werknemers verloren er hun baan door faillissement. Een monument verdween. De oorsprong van de fabriek dateerde al van 1792 toen Anna Van Haelen de toestemming verkreeg om een watermolencomplex te bouwen op de Zenne. Links werd dit een oliemolen, rechts een graanmolen. In 1803 werd dit een papiermolen. Op vandaag levert deze watermolen groene stroom via Hydrocatala. De papierfabriek kende een aanzienlijke uitbreiding tot het einde in 2015 na een aantal moeilijke jaren. Een faillissement was onafwendbaar. Van dan af was er enkel nog verval. Op de site rest, naast de oude productiegebouwen, nog een directeurswoning en een watertoren in zuidoostelijke hoek.
Back to the Futurn
De site werd in 2019 aangekocht door Back To the Futurn (BTTF), een joint-venture tussen Futurn & Odebrecht. Futurn heeft een uitgebreide expertise in de reconversie van oude bedrijfsterreinen en -gebouwen naar duurzame industriezones met de modernste noden. Odebrecht is een residentieel ontwikkelaar die zich specialiseert in de bouw van exclusieve en op maat gemaakte woonprojecten.
Brownfieldconvenant
Catala Business Park heeft het statuut gekregen van een Brownfieldconvenant. Met zo’n convenant worden heel duidelijke werkafspraken vastgelegd tussen alle actoren en is er afstemming omtrent inhoudelijke wensen en verwachtingen. Samen met onder meer de gemeentes Sint-Pieters-Leeuw en Drogenbos, VLAIO, OVAM, industriële partners, de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) en de Vlaamse Overheid werd de voorbije maanden intensief overleg gepleegd omtrent alle uitdagingen op dit terrein.
Dit overleg is nog steeds aan de gang maar momenteel werden al vergunningen afgeleverd voor de sloopwerken en de aanleg van de vistrap, terwijl de vergunningsaanvraag voor de wegenis lopende is. Ook de eerste aanvragen voor de eerste gebouwen worden voorbereid met een bedrijfsverzamelgebouw van Futurn en nieuwe bedrijfsgebouwen voor onder andere Façozinc als
primeur. Façozinc is al eigenaar van een deel van de site en is een onderneming die gespecialiseerd is in de distributie van dakbedekkingsmaterialen, hoofdzakelijk aan vaklui.
De Vlaamse Overheid ondersteunt dit project ook volop met onder andere een sloopsubsidie waardoor de leegstand op bedrijventerreinen wordt tegengegaan.
Herontwikkeling tot nieuwe bedrijvencampus Catala businesspark
De site krijgt een nieuw leven met een mix van bedrijfsgebouwen voor groot en klein, in een aantrekkelijke omgeving met een vistrap en een horeca- en leisure component. Deze laatste zal zich situeren in de zone van de watertoren en de directeurswoning die worden behouden, en voor dewelke volop partners gezocht worden om dit uit te baten. Dankzij de aanwezigheid van de waterkrachtcentrale en de ambitie van de ontwikkelaar en de reeds aanwezige bedrijven zal er ook gestreefd worden naar een duurzaam bedrijvenpark met een innovatieve bedrijfshuishouding en duurzaam ruimtegebruik.
Bart Elias (Odebrecht): “Wij zijn gelukkig dat na jaren van langzame verloedering en achteruitgang gestart kan worden met de reconversie van de Catala site. Een plek als deze verdient een duurzaam en innovatief bedrijvenpark wat op vandaag start met afbraak en sanering.” Frederik Baert (Futurn) beaamt: “Het statuut van een brownfieldconvenant heeft ons toegelaten vlot en constructief overleg te hebben met de betrokken overheden met de sloopvergunning als eerste resultaat. We zullen dit forum blijven gebruiken om na de afbraak ook tot effectieve heropbouw van infrastructuur en de eerste bedrijfsgebouwen te kunnen komen.”
Nieuwe impulsen
Het hoeft geen betoog dat deze herontwikkeling volop impulsen geeft aan verdere economische ontwikkelingen voor de streek, startende met reeds gecommitteerde partners maar ook de vele bedrijven die via Futurn een nieuw locatie gaan vinden. Waar eens ontslagen vielen, worden er opnieuw jobopportuniteiten gecreëerd. Ook het beleid wil de historische leegstand na het faillissement ombuigen naar een ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Met Futurn en Odebrecht vonden ze de ideale partners die dit kunnen helpen realiseren.
Timing
De komende maanden zullen continue werken aan de gang zijn met afbraak, sanering, aanleg van de infrastructuurwerken en de start van de bedrijfsgebouwen. De timing van de 1e ingebruiknames wordt geschat eind 2022.