Behaag je tuin 2020 succesvol afgerond

Gepost op 08/12/2020 - 10:10

Ook gemerkt? Dit weekend werd Sint-Pieters-Leeuw weer wat groener!

In het kader van onze samenaankoopactie ‘Behaag je tuin’ hebben inwoners zaterdag 8220 stuks haagplantsoen opgehaald in 8 gemeenten uit het Pajottenland & Zennevallei.

Goed voor 2,6 km hagen, heggen en houtkanten. Er werden ook 441 hoogstambomen aangekocht en geplant. Bedankt aan iedereen die meewerkte om dit goed en veilig te laten verlopen.

Klimaatbomen stonden dit jaar in de kijker. Het gaat om bomen die een langere periode van droogte kunnen verdragen en veel schaduw bieden zoals Wintereik, Spaanse aak, Haagbeuk en Winterlinde.

“Niet minder dan 2040 hoogstammige loofbomen werden afgelopen weekend geplant in een Vlaams-Brabantse tuin. Mensen zijn zich intussen bewust van de klimaatverandering en richten hun tuin hierop in. Bomen zorgen niet alleen voor meer schaduw maar halen ook CO2 uit de lucht”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

“We kunnen in Sint-Pieters-Leeuw spreken van een geslaagde samenaankoop. Er waren in de ganse regio dubbel zoveel meer bestellers dan vorig jaar. Ook de hoeveelheid plantgoed overtrof alle verwachtingen. 1260 stuks haagplantgoed, ook 21 hoogstamfruitbomen zijn aangekocht. Meestal gaat het daarbij om oude, streekeigen fruitrassen. Ze zijn aangepast aan ons klimaat, waardoor ze minder gevoelig zijn voor ziekten en plagen. Tot slot bestelden deelnemers ook inheemse klimplanten en wilgentenen voor wilgenhutten. Zo’n wilgenhut staat garant voor uren speelplezier of vormt een fijn rustplekje.

Vanaf 1 september 2021 kunnen inwoners van de deelnemende gemeenten opnieuw plantgoed bestellen op www.behaagjetuin.be

Actie van de regionale landschappen en provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met gemeente Affligem, Beersel, Drogenbos, Liedekerke, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw en Linkebeek.