Campagne 'Masker 19' tegen huiselijk geweld

Gepost op 14/04/2020 - 12:26

Door de isolatiemaatregelen naar aanleiding van het COVID-19 virus, verwachten experten een stijging van het aantal gevallen van intra-familiaal geweld. Lokale apothekers zijn, net als anders, laagdrempelig, goed bereikbaar, behoren tot essentiële dienstverlening en daarom goed geschikt als meldpunt. Apothekers zullen daarom vanaf nu gevallen van huiselijk geweld mee detecteren. Het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) wil de Vlaamse apothekers, die door COVID-19 al meer onder druk staan, hierin zo goed mogelijk ondersteunen. Daarom werd er bijkomend een samenwerking opgezet met het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW).

Vorige week werd reeds verspreid dat slachtoffers van huiselijk geweld gebruik kunnen maken van een codewoord: ‘masker 19’. Dit naar voorbeeld van Frankrijk en Spanje, waar ze een stijging zien van het huiselijk geweld tijdens de lock down. VAN is blij met dit initiatief en onderschreef reeds deze manier van werken.

VAN en CAW hebben aan de apothekers inmiddels een procedure voorgesteld. Op deze manier dragen apothekers bij aan de zorg voor kwetsbaren, die het tijdens deze crisis extra moeilijk hebben.