Doorbreek het grijs in je buurt en maak plaats voor groen en blauw!

Gepost op 01/06/2018 - 09:59

Wist je dat één vierkante meter onverharde grond per jaar maar liefst 800 liter neerslag kan opvangen? En dat planten en bomen goed zijn voor zowel onze fysieke als onze mentale gezondheid?

In het toch al dichtbevolkte Vlaanderen is ook nog eens veel open ruimte dichtgelegd met verharding die geen water door laat. Door het veranderende klimaat krijgen we echter vaker intense regenbuien te verwerken. Als dat water meteen wegspoelt, kan het wateroverlast veroorzaken op laag gelegen plekken. Tegelijk verdroogt onze bodem. Het is dus een veel beter idee om het regenwater te houden waar het valt en ervoor te zorgen dat het in de grond kan dringen.

Operatie Perforatie, een campagne van Infopunt Publieke Ruimte en Aquafin met de steun van Natuurpunt, wil over heel Vlaanderen overbodige bestaande verharding opbreken en de ruimte anders in richten, met meer groen en plaats voor water. Dat is niet alleen slim omgaan met regenwater, maar ook bijdragen tot een grotere biodiversiteit en een aangenamere omgeving.

Beschik je zelf of beschikt jouw vereniging, school of bedrijf over een terrein waarop je Operatie Perforatie kan loslaten? Dien je projectvoorstel voor 31 oktober 2018 in via www.operatieperforatie.be en maak kans op budget om je plannen uit te voeren. Aquafin stelt 100.000 euro ter beschikking die zal verdeeld worden over de beste voorstellen. Voorwaarden en een inschrijvingsformulier vind je op de website. Heb je nog vragen? Richt ze dan naar info@operatieperforatie.be

Think big, act small!