Extra aandacht voor diabetes in november

Gepost op 12/10/2022 - 11:26

Volgens Sciensano heeft één op tien volwassenen in België diabetes en dat percentage neemt nog toe tot 27% bij mensen die 65 jaar of ouder zijn.

Diabetes type 2, als chronische en stille aandoening, wordt al te vaak toevallig ontdekt.

Daarom lanceert de Diabetes Liga naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag (14 november) gedurende de ganse maand november een campagne rond preventie, screening en vroeg detectie van diabetes type 2.

Door een gezonde leefstijl en screening kunnen personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 een aanzienlijk aantal gezonde levensjaren winnen. Preventie en vroeg detectie hebben het potentieel om niet alleen diabetes maar tevens bijkomende complicaties te voorkomen of te vertragen.

De campagne richt zich naar de burger om zijn gezondheidsrisico alsook zijn huidige leefstijl onder de loep te nemen. Op www.diabetes.be/mijnrisico kan men zijn risico op diabetes type 2 berekenen en krijgt hij persoonlijk advies met tips voor een gezondere leefstijl. Het gezondheidskompas geeft ook aan welke risicofactoren verdere opvolging vragen bij de huisarts en maakt het bovendien mogelijk om de resultaten onmiddellijk online met de huisarts te delen.

Bereken jouw risico en spreek erover met jouw huisarts.