Fietsbieb Sint-Pieters-Leeuw opende zaterdag de deuren

Gepost op 10/06/2024 - 09:06

“Meer jonge fietsertjes in Sint-Pieters-Leeuw”, dat is de insteek van Fietsbieb Sint-Pieters-Leeuw, die op initiatief van Beweging.net ontstond. De gemeente juicht dit initiatief toe en ondersteunt: ze stelt een locatie in de Wandelingstraat in Ruisbroek ter beschikking en laat diensten als Sociaal Huis, Huis van het Kind, scholen, … de Fietsbieb mee promoten. Mede dankzij de ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant kan Fietsbieb Sint-Pieters-Leeuw starten.

In het onderwijs werd vastgesteld dat minder kinderen als voorheen op jonge leeftijd goed kunnen fietsen. Naast taal en wiskunde is dat een basisvaardigheid, die iedereen op jonge leeftijd echt moet verwerven. Om de laatste drempels weg te nemen, start ook in onze gemeente een Fietsbieb, zodat ouders hun kinderen makkelijker kunnen leren fietsen. Zo zullen ook de latere fietsverplaatsingen op school vlotter kunnen verlopen. Het uitleenpunt is niet in het centrum van de gemeente gevestigd, maar wel in Ruisbroek, vlakbij de sporthal, waar men makkelijk de fiets die men wil lenen eens kan uitproberen. Kinderen groeien snel maar hun fiets groeit helaas niet mee. Voor heel wat gezinnen is de aankoop van een fiets een zware kost. Om telkens een nieuwe aankoop te vermijden, start in Sint-Pieters-Leeuw een Fietsbieb, waar ouders een fietsje ontlenen zodat ook hun kind kan deelnemen aan schoolse uitstappen of met vriendjes met de fiets naar school kan.

Met de nieuwe vestiging van de Fietsbieb in onze provincie wordt volop ingezet op projecten die Vlaams- Brabanders, volwassenen én kinderen, aan het fietsen krijgen. Ondertussen zijn er al 11 actieve Fietsbiebs in de provincie Vlaams-Brabant, en er openen er binnenkort nog meer.

Bij de Fietsbieb kunnen kinderen van 2 tot 12 jaar een kinderfiets ontlenen. Fietsbieb is een betaalbaar, duurzaam en toegankelijk concept. Fietsbieb Sint-Pieters-Leeuw zal na het eerste openingsmoment in juni een halve dag per maand open zijn op een vast tijdstip (elke tweede zaterdag van de maand, telkens van 10u tot 12u). Enkele enthousiaste vrijwilligers maken Fietsbieb Sint-Pieters-Leeuw waar en houden deze elke maand open.