Gemeente Anderlecht plant werken

Gepost op 27/07/2016 - 08:26

Na het bouwverlof, op 1 augustus 2016, zal Vivaqua werken aanvatten om een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen voor de nieuwe wijk Erasmus Gardens. Deze leidingen moeten vanuit de – in opbouw zijnde - wijk aansluiten ten zuiden van de rotonde, zijnde ter hoogte van de Vogelzangbeek. Bijgevolg moet men op één of andere manier de rotonde dwarsen.

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw werd eerder dit jaar uitgenodigd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om deel te nemen aan het overleg rond de omleidingen. De eerste plannen gingen uit van het dwarsen van de rotonde in één fase.  Dan zou de rotonde voor meerdere maanden volledig zijn afgesloten. Vanuit de gemeente Sint-Pieters-Leeuw is er, samen met andere actoren uit het Brusselse, aangedrongen om te faseren zodat de rotonde nooit volledig hoeft afgesloten te worden. We zijn blij dat hiervoor begrip werd opgebracht en  op deze vraag is ingegaan. De rotonde ligt dan wel op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijke Gewest, maar is de belangrijke ontsluitingsweg om vanuit Vlezenbeek de Ring te kunnen bereiken. Het sluiten van deze rotonde tijdens de werken zou voor ons een catastrofe zijn.

De werken zijn gepland voor vijf maanden, waarbij de doorgang voor het verkeer op de rotonde verzekerd blijft met telkens minstens 2 rijstroken.

Om de rotonde met de rioleringsbuizen te dwarsen, zal men daarom rijvak per rijvak te werk gaan. In sommige fasen worden extra tijdelijke rijvakken aan de binnenkant van de huidige rotonde aangelegd. Zo blijven steeds minimaal twee rijvakken op de rotonde beschikbaar voor het doorgaand  verkeer.

Zowel de Postweg als de Lenniksebaan blijven vier van de vijf maanden in beide richtingen aansluiten op de rotonde. De maand waarin het buitenste rijvak van de rotonde, dat aansluit op de Wybranlaan (verlengde Postweg) , wordt opengelegd, is de rotonde tijdelijk niet bereikbaar vanuit de Wybranlaan. Dit wordt opgelost met een omleiding via de Paul Veldekensstraat om zo via de Lenniksebaan naar de rotonde te rijden. Deze fase zal ongetwijfeld de meeste hinder opleveren.

Het Brussels Gewest heeft ons meegedeeld dat dit de laatste werken zijn op het vlak van nutsvoorzieningen en riolering. In 2017 zouden geen werken voorzien zijn. Nadien wordt nog de ondergrondse aansluiting gepland van de metro naar de stelplaatsen achterin hun nieuwe wijk Erasmus Gardens.

Sint-Pieters-Leeuw heeft blijvend overleg gevraagd en verkregen. Sint-Pieters-Leeuw zal er pleiten om ook deze fase na 2017 zeker tijdens de vakantieperiode uit te voeren en opdat de rotonde zodanig heraangelegd zou worden dat de doorstroming voor bussen en gewone voertuigen aanzienlijk verbeterd zou worden.De gemeente Sint-Pieters-Leeuw pleit, samen met andere belanghebbenden zoals De Lijn en de afdeling MOW, voor een aanpassing van de inrichting van de rotonde zelf, waarbij met een meer gericht voorsorteren de “turbo-rotonde” beter en sneller wordt benut.