Herinrichting kruispunt Bergensesteenweg en Jan Baptist Rampelbergstraat van start

Gepost op 19/04/2023 - 08:33

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert aanpassingen uit aan het kruispunt van de Bergensesteenweg (N6) met de Jan Baptist Rampelbergstraat en Emile Vandersteenenstraat in Sint-Pieters-Leeuw. Met enkele ingrepen wordt het kruispunt veiliger en overzichtelijker gemaakt voor alle weggebruikers. De werken zijn vandaag gestart en duren 8 weken, tot vrijdag 9 juni. De weg blijft in beide richtingen open voor het verkeer. 

Werken in twee fasen

De aannemer werkt in twee fasen om de hinder te beperken. Eerst wordt de middenberm onthard en ingezaaid met gras. Op die manier wordt de middenberm definitief afgesloten. Tegelijk legt de aannemer de nieuwe oversteekplaatsen aan. In een tweede fase wordt per rijrichting gewerkt aan de aansluitingen van de fiets-en voetpaden en aan de verhoogde busperrons.

Geen omleidingen

De Bergensesteenweg blijft tijdens de volledige duur van de werken open voor verkeer. Voetgangers ondervinden geen hinder. Fietsers verplaatsen zich tijdens de tweede fase aan de overkant van de weghelft waar op dat moment wordt gewerkt. Voor de bus richting Brussel wordt een tijdelijke bushalte buiten de werfzone voorzien. Gemotoriseerd verkeer kan de werfzone steeds voorbijrijden over een versmalde rijstrook en aan verlaagde snelheid. Er geldt een parkeerverbod op de parkeerplaatsen langs de weg.  

Veilig en overzichtelijk kruispunt

Na de vernieuwingen steken voetgangers en fietsers het drukke kruispunt veilig over in twee stappen. Aan beide kanten van het kruispunt komen verlichte oversteekplaatsen die aansluiten op de voet- en fietspaden. Door het aantal rijstroken op de Bergensesteenweg terug te brengen van twee naar één en de snelheid te verlagen naar 50 km/u, verloopt oversteken hier veiliger. De middenberm wordt een groenzone, waardoor het enkel nog mogelijk is om op het kruispunt rechtsaf te slaan. Ten slotte worden de bushaltes ‘Sint-Pieters-Leeuw E. Vander Steenen’ in beide richtingen heraangelegd om de toegankelijkheid van het openbaar vervoer te garanderen. Op de verhoogde busperrons kan iedereen vlot op- en afstappen van de bus.