Knallen zonder vuurwerk

Gepost op 14/12/2023 - 17:16

Het is verboden vuurwerk af te steken. Dit geldt het hele jaar door, dus ook tijdens de eindejaarsperiode. Dat stelt de algemene politieverordening van de gemeenten Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel. De gemeenten vragen dan ook uitdrukkelijk om geen vuurwerk af te steken. De Politiezone Zennevallei zal extra inzetten op controles.
 
Hoewel vuurwerk mooi is om naar te kijken, zijn er meerdere goede redenen om vuurwerk te verbieden:
 
Het is gevaarlijk
Het houdt risico op lichamelijke letsels in zoals letsels aan handen en hoofd. Het kan ook gehoorschade aanrichten. 
 
Het veroorzaakt brand en overlast
Zowel bij het afsteken van vuurwerk als bij het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon of vuurpijl kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terecht komen, waar het vuur heel wat schade kan veroorzaken.
Daarnaast veroorzaakt vuurwerk ontzettend veel lawaai en afval. Denk daarom aan omwonenden, dieren, én aan het milieu. Het fijnstof dat geproduceerd wordt, zorgt namelijk voor een enorme lucht- en bodemvervuiling.
 
Het blokkeert de hulpdiensten
Telkens de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen.
 
Het maakt dieren angstig
De knallen en flitsen van vuurwerk lokken bij veel dieren paniek uit. Honden lopen weg, paarden breken uit, …
 
Iedereen beseft dat de handhaving bijzonder moeilijk is en daarom herhaalt het gemeentebestuur haar oproep aan de federale regering, en meer specifiek Minister Dermagne, om eindelijk werk te maken van een verbod op het verkopen van vuurwerk. Het is de logische maatregel, die vanuit VVSG en de Vlaamse Regering wordt gevraagd, maar die voorlopig nog steeds uitblijft.