Lokaal Energie- en Klimaatpact: goed op weg om alle doelstellingen voor 2030 te behalen
In 2021 heeft Sint-Pieters-Leeuw ingestemd met het aanbod van de Vlaamse overheid om deel te nemen aan het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Hiermee verbindt de gemeente zich tot concrete acties ter bevordering van een duurzaam energie- en klimaatbeleid. Dit resulteerde in het ondertekenen van het Burgemeestersconvenant 2030 en de ontwikkeling van een klimaatpact.
De algemene doelstellingen voor 2030 omvatten energiebesparing en het verminderen van CO2-uitstoot in gemeentelijke gebouwen en infrastructuur, openbare verlichting volledig verLEDden, het stimuleren van hernieuwbare energie en de opstelling van een lokaal warmte- en sloopbeleidsplan. Daarnaast zijn er streefdoelen gesteld die tegen 2030 moeten worden bereikt, waarbij burgers, bedrijven en verenigingen worden aangemoedigd om samen met de gemeente deze doelen te behalen. Concreet gaat het over vergroening, renovatie en het gebruik van hernieuwbare energie, duurzame mobiliteit en het aanpakken van droogteproblemen.
In ons vooruitgangsrapport kunnen we alvast uitpakken met een aantal mooie resultaten.
Op dit moment is reeds 74 % van onze openbare verlichting verLED en dit zal tegen december 2025, 5 jaar voor de deadline, zelfs 100 % zijn.
Dankzij energiebesparende maatregelen zoals extra zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen en bouwprojecten zonder gasaansluiting, realiseert de gemeente een gemiddelde jaarlijkse energiebesparing van 4,32% in haar gebouwen. Bovendien is de CO2-uitstoot in gemeentelijke gebouwen en het wagenpark met 15,93% verminderd.
Verder is de vergroening van onze gemeente goed op dreef. Denk bijvoorbeeld aan Wilderveld en Ruysbroeckveld en aan de vergroening van onze begraafplaatsen. Op dit moment zijn er sinds het afsluiten van het energie- en klimaatpact in het totaal 9 extra natuurgroenperken aangelegd (goed voor 61.675 vierkante meter groen) waarmee we al een vierde van de oppervlakte bereiken van het aantal te behalen vierkante meter. Ook de burgers vergeten we niet. Zij worden namelijk ondersteund bij het vergroenen van hun tuin met projecten zoals Natuurbuur, Tuinrangers (i.s.m. Vlaanderen) en ‘behaag je tuin’ (i.s.m. RLPZ).
Het percentage collectief georganiseerde energiebesparende renovaties bedraagt 15,57%. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij onze samenwerking met de woonwinkel Zennevallei en Klimaatpunt (benovatietrajecten, warm nest, noodkoopfonds, …) en vervangingsbouw uitgevoerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt Zennevallei en de Volkshuisvesting.
Op vlak van duurzame mobiliteit hebben we 105 laadpunten geïnstalleerd, wat goed is voor 38.09 % van het aantal te behalen laadpunten en hebben we 6 koolstofvrije deelwagens geïntroduceerd.
Ten slotte besteden we ook aandacht aan waterbeheer met 4.083 vierkante meter ontharding. Denk hierbij aan onthardingen in de GBS Wegwijzer en op de begraafplaatsen van Ruisbroek en Zuun. Ook hebben we extra hemelwateropvang dankzij wadi’s en regenwaterputten.
Ons lokale energie- en klimaatpact 2.0 heeft tastbare resultaten opgeleverd die ons optimistisch stemmen voor een duurzamere toekomst. Door samen te werken en gerichte acties te ondernemen op het gebied van groenvoorzieningen, energiebesparing, mobiliteit en waterbeheer, hebben we bewezen dat lokale inspanningen een grote impact kunnen hebben op het streven naar milieubehoud. Dit is slechts het begin van onze reis naar een veerkrachtige en groene gemeenschap.
Meer info op onze website https://www.sint-pieters-leeuw.be/wonen-bouwen/milieu-afval/klimaatengagement