Lokaal Energie- en Klimaatpact: Sint-Pieters-Leeuw boekt mooie vooruitgang op alle klimaatwerven
Sinds 2021 zet Sint-Pieters-Leeuw zich actief in voor een duurzamere toekomst door deel te nemen aan het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). In dat pact neemt de gemeente tal van acties om energie te besparen, vergroening te realiseren, duurzame mobiliteit te stimuleren en droogteproblematieken aan te pakken. Uit deze tussentijdse rapportering (periode december 2023 – november 2024) blijkt dat de het gemeentebestuur goed op weg is om de doelstellingen voor 2030 te behalen.
Stap voor stap zetten we verder in op vergroening, minder uitstoot, doordachtere renovaties en duurzamere mobiliteit. Met deze realistische aanpak creëren we een grote winst voor het milieu en houden we de rekeningen onder controle.
Meer energie-efficiëntie en minder uitstoot
Met een jaarlijkse energiebesparing van 4,51% in de gemeentelijke gebouwen, gaat het gemeentebestuur vlot boven de doelstelling van 3%. De CO₂-uitstoot daalde daardoor met 21% ten opzichte van 2019. Ook de openbare verlichting wordt volop verLED: vandaag is al 90,3% uitgevoerd. Tegen eind 2025 wordt de volledige verLEDding verwacht.
Vergroening op openbaar én privéterrein
En ook de ‘vergroening’ van de gemeente toont een duidelijke opwaartse trend. Zo plantte Sint-Pieters-Leeuw 434 bomen en 14.214 meter haag op het openbaar domein. Daarnaast werden 9 natuurgroenperken aangelegd op locaties zoals begraafplaatsen in Ruisbroek en Zuun, het Damiaanpark en het Wildersportpark. En dankzij het project Tuinrangers en samenwerking met het Regionaal Landschap vergroende het privéterrein in onze gemeente verder.
Renoveren en investeren in hernieuwbare energie
87 collectieve renovaties werden in samenwerking met Woonwinkel Zennevallei, Klimaatpunt en sociale huisvestingsmaatschappijen gerealiseerd, met daarbij een bijzondere aandacht voor fossielvrije oplossingen.
Duurzame mobiliteit in de lift
6 elektrische deelwagens en 374 laadpunten (goed voor 737,5 'laadpuntequivalenten') zorgen voor de volgende stappen in een ‘koolstofvrije mobiliteit’ gemeente. En met bijkomende deelwagens op onder andere de ACV-site en Kanaaltuinen is ook daar extra ‘beweging’ op komst.
Water als kostbaar goed
1 van de grootste uitdagingen van de toekomst is de waterbeheersing. Vooral dan op het vlak van ontharding en wateropvang. Op verschillende plekken, zoals de begraafplaatsen van Ruisbroek en Zuun, is in totaal al meer dan 4.400 m² onthard. Daarnaast zorgden we voor ruim 3.200 m³ extra hemelwateropvang onder andere aan het Wildersportcomplex en via regenwaterputten bij gemeentelijke gebouwen.
Meer info via:
https://www.sint-pieters-leeuw.be/wonen-bouwen/milieu-afval/klimaatengagement/lokaal-energie-en-klimaatpact