Maaiwerken langsheen de Vlezenbeek

Gepost op 11/08/2017 - 12:03

Op woensdag 23 augustus en donderdag 24 augustus zullen maaiwerken op bepaalde locaties aan de Vlezenbeek worden uitgevoerd (zie onderstaande kaarten). Het korten van de oevervegetatie wordt uitgevoerd door Pro Natura en kadert binnen de principes van het integraal waterbeleid.

In het verleden werd regelmatig geopteerd voor versnelde afvoer van water (zoals het verbreden, rechttrekken en systematisch ruimen van waterlopen). Deze aanpak bleek niet succesvol om wateroverlast te verhinderen. Tegenwoordig worden maai- en ruimingwerken herleid tot een strikt minimum met het oog op een vertraagde afvoer. Vegetatie zorgt voor een natuurlijke afremming en goede oeverstabiliteit (voorkomen van erosie en afkalven van oevers). Daarom verzoeken wij u geen pesticiden meer te gebruiken (conform het decreet duurzaam gebruik van pesticiden in het Vlaamse Gewest van 8 februari 2013) en geen los maaisel te deponeren nabij een waterloop. Dat laatste kan zorgen voor verstoppingen van de duikers bij hevige regenbuien.

Gelieve indien nodig ook doorgang te verlenen aan de werknemers belast met de uitvoering van de werken, conform de wet van 28 december 1967 inzake het beheer van onbevaarbare waterlopen.