Nieuw Lewenummer ‘Het orgel van de Sint-Pieterskerk’

Gepost op 31/05/2024 - 08:31

‘Het orgel van de Sint-Pieterskerk’, het nieuwste Lewenummer dat in juni uitkomt, is gewijd aan het eeuwenoude orgel van de Sint-Pieterskerk. Dit historische orgel, dat teruggaat tot de 15e eeuw, heeft door de jaren heen een fascinerende evolutie doorgemaakt.

Het orgel, dat voor het eerst in 1466 vermeld werd toen het moest worden vervangen, is het onderwerp van deze nieuwste publicatie. Met zorgvuldig onderzoek en gedetailleerde analyses brengt het Lewenummer de geschiedenis van het orgel tot leven, inclusief de vele aanpassingen en verplaatsingen die het heeft ondergaan. Bovendien biedt het boek ook een verkenning van het vakmanschap van verschillende orgelbouwers.

Anne-Mie Havermans, auteur van deze boeiende studie, heeft haar onderzoek uitgevoerd als onderdeel van een lastenboek dat werd ingediend in het kader van de lopende restauraties van de Sint-Pieterskerk. De bevindingen van haar onderzoek, oorspronkelijk uit 2016, zijn voor deze publicatie geactualiseerd en verrijkt met nieuw beeldmateriaal.

Dit Lewenummer maakt deel uit van een groter geheel van Lewenummers die gewijd zijn aan de oudste kerk van onze gemeente: haar geschiedenis, haar kunstwerken en de restauratie.

‘Het orgel van de Sint-Pieterskerk’ is verkrijgbaar bij de Gemeentelijke Werkgroep voor Streek- en Volkskunde, via heemkunde@sint-pieters-leeuw.be en in landhuis de Viron.

Voor een prijs van slechts 5 euro kunnen geïnteresseerden dit waardevolle stukje lokale geschiedenis in handen krijgen.