Nieuwe fietspaden op komst voor Vagevuurstraat

Gepost op 28/06/2024 - 08:43

Het bestuur zet verdere stappen in de uitbreiding van het fietsnetwerk door verbeteringswerken aan de fietspaden in de Vagevuurstraat. De gemeenteraad keurde het bestek goed om op zoek te gaan naar een aannemer.

De Vagevuurstraat is een belangrijke fietsroute voor school- en werkverkeer, maar biedt momenteel geen veilige scheiding van gemotoriseerd verkeer. Met Vlaamse subsidies uit het Kopenhagenplan wil de gemeente hier een dubbelrichting fietspad aanleggen waarmee ze een antwoord bieden op de ontbrekende schakel tussen de Vlezenbeeklaan en de Brusselbaan waar wel volwaardige fietspaden zijn.

Momenteel kent de Vagevuurstraat een brede rijweg van iets meer dan 7 meter met groene bermen aan weerszijden, maar er ontbreken fietsvoorzieningen. Fietsers zijn er genoodzaakt om op de rijweg te fietsen.

Om deze situatie aan te pakken, werd een ontwerp goedgekeurd voor de aanleg van een veilig dubbelrichting fietspad. Dit fietspad zal een breedte hebben van 2,80 meter en wordt gescheiden van de rijweg door een groenzone, die tevens dient als infiltratiezone voor hemelwater. Op strategische locaties zullen keerwanden worden geplaatst om de bestaande taluds op te vangen en ruimte te creëren voor het fietspad.

De totale kosten van dit project worden geraamd op 1,6 miljoen euro. Einde 2024-begin 2025 moet de schop in de grond.