Nieuws uit de gemeenteraad

Gepost op 29/01/2021 - 09:05
Gemeentebestuur Sint-Pieters-Leeuw koopt chirogebouwen aan Mekingenweg

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw draagt haar jeugdverenigingen een warm hart toe. Het bestuur wenst daarom de percelen en het gebouw waar Chiro Snoopy haar werking heeft, aan te kopen. Door de aankoop van twee van de drie percelen, waaronder het perceel met het gebouw (de chirolokalen) alsook het vernieuwen van de lokalen, wil het bestuur een duurzame oplossing bieden voor het jeugdwerk.

Sint-Pieters-Leeuw onteigent federale overheid om 6 hectare openbaar toegankelijk park Ruysbroekveld te voorzien

Op dit moment is de federale overheid eigenaar van het gebied gelegen tussen het kanaal, de Debaerdemakersstraat, de Bergensesteenweg en de Groot-Bijgaardenstraat. Het ‘Ruysbroekveld’ vormt een groene buffer tussen het woongebied van Wilderveld en een bedrijvenzone waar onder andere Lindemans en Multipharma gevestigd zijn. De afgelopen 3 jaar voerde het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw gesprekken om het gebied over te kopen van de Regie der Gebouwen tot de federale overheid plots een procedure lanceert om het gebied in februari 2021 openbaar te verkopen. Reden genoeg voor het gemeentebestuur om een onteigeningsprocedure te starten en zo alsnog een 6 hectare groot toegankelijk park te realiseren.

Gemeentebestuur Sint-Pieters-Leeuw krijgt gelijk van gouverneur. Bouwstop houdt stand ondanks verzet bouwpromotoren

Op 24 september 2020 besliste de gemeenteraad van Sint-Pieters-Leeuw om een bouwstop in te voeren voor nieuwe openbare of private wegenis op terreinen die voorheen nog nooit werden verhard of bebouwd (weiden, akkers, achtertuinen en groengebieden). Op papier zijn dit gronden die in woongebied zijn gelegen, maar meestal in tweede orde achter reeds bestaande bebouwing liggen en dus geen uitgeruste openbare weg hebben.
Enkele bouwpromotoren die het niet eens waren met deze beslissing, dienden klacht in bij de gouverneur en het Agentschap Binnenlands Bestuur. De gouverneur liet ondertussen aan de gemeenteraad weten dat hij geen reden ziet om hiertegen op te treden. Het gemeentebestuur haalt daarmee dus een extra slag thuis. Projecten die reeds vergund zijn of gelegen zijn binnen gemeentelijke RUP’s of BPA’s alsook de reconversie van oude bedrijvensites zoals de voormalige industriële ACV-site in Ruisbroek en Zuunhof, gelegen naast Zilverlinde, vallen wel buiten deze bouwstop.

Gemeente Sint-Pieters-Leeuw verkoopt asbest verpakkings- en beschermingsmateriaal

Vanaf 1 februari is het verplicht om asbest verpakt aan te leveren op het recyclagepark. Daarvoor gebruik je verpakkingen die zijn aangepast aan de grootte van de stukken asbest. Denk maar aan dubbele plastic zakken, doorschijnende asbestzakken en/of aangepaste asbestfolie. Opdat inwoners het asbest op een veilige manier kunnen aanleveren op het recyclagepark, kan je vanaf februari asbest verpakkingsmateriaal kopen bij de milieudienst van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw. Je kan er terecht voor kleine asbestzakken voor kleinere stukken (€ 0,50 per zak), grote asbestzakken voor 2 a 3 platen (€ 1,25 per zak) en beschermingsmateriaal (1 wegwerpoveral, 1 paar wegwerphandschoenen en een FFP3 masker) aan € 13,50 voor een kit.

Heropwaardering stationsomgeving Ruisbroek naar aangenamere publieke ruimte met aandacht voor alle vervoersmodi

Het gemeentebestuur bundelt de krachten met de NMBS, de provincie Vlaams-Brabant en het team van de Vlaamse bouwmeester om van de stationsomgeving in Ruisbroek een aangename plaats te maken. Met het uitschrijven van een ontwerpwedstrijd, wil Sint-Pieters-Leeuw van de kale, desolate parking, een aangename, publieke ruimte maken waar er aandacht is voor alle vervoersmiddelen. Zo kan het station een volwaardige schakel worden op het traject van het Gewestelijk Express Net waarbij er vlotte, veilige en comfortabele verbindingen voorzien worden met Brussel.