Nieuws uit de gemeenteraad - 24 juni 2021

Gepost op 28/06/2021 - 14:34

Hieronder vind je in het kort de nieuwsberichten naar aanleiding van de gemeenteraad - juni 2021. Je vindt de volledige artikels door onderaan op de link te klikken.

Ondersteuningsmaatregelen Leeuwse ondernemers
  • De geldigheid van de Leeuwe- en verenigingsbonnen worden verlengd tot 31 december 2021.
  • De gemeenteraad besliste dat de verblijfsbelasting voor 2021 berekend zal worden op basis van de reële bezetting en dit a rato van 2 euro per persoon, per nacht, eveneens tot 31 december 2021.
  • Tot en met 31 december 2021 worden de retributies voor de kermissen in Vlezenbeek, Negenmanneke, Ruisbroek en de Rink geschorst, net zoals voor alle jaarmarkten.
Aanstelling architect voor gebouwen Chiro Snoopy
  • Het bestek van de studieopdracht voor de nieuwe jeugdlokalen van Chiro Snoopy werd goedgekeurd. Daarmee kan de gemeente nu op zoek naar een architect voor de jeugdlokalen aan de Mekingenweg.
Extra ANPR-controles
  • Het gemeentebestuur gaat van 3 naar 11 snelheids-trajectcontroles. Dit betekent ook 16 extra ANPR-locaties die voor politionele doeleinden zoals recherche en interventie nuttige en efficiënte hulpmiddelen zijn in het bestrijden van kleine en grote criminaliteit.
Verplaatsing buurtweg 25 oude Catala-site
  • Buurtweg 25 op de oude Catala-wordt verplaatst en geïntegreerd in een kwalitatief tragewegennetwerk. Het nieuwe tracé wordt verlegd naar de Zenne-overs. Zo’n 30 hectare groen wordt hierdoor publiek toegankelijk.

Waterbeheersing
  • De lastvoorwaarden en gunningswijze van de erosiebestrijdingswerken in de Bezemstraat werden goedgekeurd. De Bezemstraat behoort tot een knelpuntgebied in het erosiebestrijdingsplan dat het gemeentebestuur prioritair wenst aan te pakken.
  • In juni werd de laatste hand gelegd aan de nieuwe waterbuffer ter hoogte van de Postweg en de Paul Veldekensstraat in Vlezenbeek.
  • Het gebouw aan de Oudstrijdersstraat 25 wordt gesloopt in het kader van het onthardingsproject ‘Zuurstof voor de Vogelzangbeek. Het gebied wordt hierdoor verder onthard en gevrijwaard. Er wordt ook een zandvang op de Vogelzangbeek gebouwd.
Jaarrekening 2020
  • De gemeente houdt koers van gezonde financiën aan en sluit de rekening 2020 van gemeente en OCMW af met een exploitatie-overschot van 9,5 miljoen euro
  • De ontvangsten bedroegen 52,6 miljoen euro (1,1 miljoen euro minder als voorzien), de uitgaven bedroegen 43,1 miljoen euro of 3 miljoen euro minder dan oorspronkelijk begroot. Het exploitatie-overschot is essentieel om de leningen te betalen.
Aanpassingen meerjarenplan 2020 – 2025
  • In het meerjarenplan werden enkele aanpassingen doorgevoerd. In exploitatie waren er geen aanpassingen nodig. De belangrijkste verschuivingen situeren zich in de investeringen zoals het bouwproject van de Gemeentelijke Basisschool ’t Populiertje, het ANPR-dossier, jeugdinfrastructuur, de inrichting van het oud gemeentehuis in Vlezenbeek en de realisatie van een extra waterbuffering en de inrichting van het park aan het Wildersportcomplex.