Ontruiming niet-geconcedeerde graven op onze begraafplaatsen

Gepost op 03/01/2023 - 14:21

De gemeente zet in op een goed beheer van haar begraafplaatsen. Dit brengt met zich mee dat graven na het verlopen van de termijn verwijderd worden. Een niet-geconcedeerd graf, dus een gratis graf moet bijvoorbeeld minstens 10 jaar worden  bewaard en mag pas worden verwijderd een jaar na bekendmaking van de beslissing tot verwijdering. De bekendmaking gebeurt zowel aan het graf als aan de ingangen van de begraafplaatsen. 

Tijdens de periode van bekendmaking kan het college van burgemeester en schepenen de omzetting van een niet-geconcedeerd graf naar een concessie toestaan, mits aan gemotiveerd verzoek door de nabestaanden en mits ontgraving en herbegraving op een perceel voor geconcedeerde begravingen. Je neemt daartoe contact op met de dienst Burgerlijke Stand: 02 371 22 13, 02 371 22 45 of burgerlijke.stand@sint-pieters-leeuw.be

In zitting van 5 december 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen om de procedure voor ontruiming van de niet-geconcedeerde, gratis, graven die vervallen in 2024 op te starten. 

Vanaf 15 december 2022 worden de nabestaanden van de procedure tot ontruiming op de hoogte gebracht door middel van: 

  • aanplakking van een bericht aan de ingang van de betrokken begraafplaats
  • aanplakking van een bericht aan elk betrokken graf
  • publicatie van een bericht in het gemeentelijk infoblad
  • publicatie van een bericht op de gemeentelijke website

Nabestaanden kunnen tot de vervaldatum de grafzerk en/of voorwerpen weghalen. Contacteer in dit geval vooraf de dienst Burgerlijke Stand. Nadien zullen de resterende voorwerpen op de grafzerken, evenals de grafmonumenten door de gemeente worden verwijderd.