Ook in Sint-Pieters-Leeuw wordt voortaan gecontroleerd op buitenlandse eigendommen
Bij het toekennen van een sociale woning, mogen de (kandidaat) sociale huurders geen eigendommen bezitten. Dat is logisch en wordt ook al jaren gecontroleerd voor wat betreft de binnenlandse eigendommen. Vlaams minister van Wonen, Mathias Diependaele, zorgde enkele weken geleden voor een raamovereenkomst waar alle sociale huisvestingsmaatschappijen en de sociale verhuurkantoren beroep kunnen doen op deze dienstverlening. De doelstelling is om een einde te maken aan de ongelijke behandeling bij de controle op binnenlandse versus buitenlandse eigendommen.
Het college van burgemeester en schepenen is voorstander om de controle op buitenlandse eigendommen ook in Sint-Pieters-Leeuw toe te passen. Dat is een kwestie van rechtvaardigheid. Het bestrijden van sociale fraude is belangrijk. Het college nam contact op met beide sociale huisvestingsmaatschappijen, actief op haar grondgebied, alsook met het sociaal verhuurkantoor.
Zowel Woonpunt Zennevallei als de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting bevestigden ons dat ze reeds de beslissing hebben genomen om beroep te doen op deze nieuwe mogelijkheid vanuit Vlaanderen. De eerste dossiers werden doorgegeven voor behandeling. Het sociaal verhuurkantoor Zuidkant zal dit eveneens agenderen op haar Raad van Bestuur in mei 2021.