Opgelet! De Aziatische hoornaar wordt wakker.

Gepost op 26/04/2023 - 14:55

Als het warmer wordt dan 15°C, worden Aziatische hoornaarkoninginnen wakker en zoeken ze een plek om een nest te maken. Ze kiezen vaak beschutte plekken die door mensen zijn gemaakt, zoals schuurtjes, afdakken of luifels, ... Ook in struiken kan een koningin een nieuw nest maken. De voorjaarsnesten bevinden zich meestal dicht bij de grond.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?
Je kunt de Aziatische hoornaar herkennen aan zijn zwarte kleur met oranje plekken op de kop en een oranje band op het achterlijf. De poten zijn half zwart, half geel. Verwar het niet met de Europese hoornaar, die roodbruin is en meer gele banden op het achterlijf heeft.

Aziatische hoornaar

 

Wat te doen bij het zien van een Aziatische hoornaar of nest?

Voor het verdelgen van nesten van de Aziatische hoornaar kan je beroep doen op de brandweer door te mailen naar info@zvbw.be. Je kan er best een foto van het nest of de wespen aan toevoegen. Dat laat de brandweer in vele gevallen toe het onderscheid te maken tussen de Europese en de Aziatische hoornaar. Enkel voor de verdelging van de Aziatische hoornaar kan je terecht bij de brandweer. De verdelging is gratis. Voor andere wespen en hoornaars moet je een private verdelger raadplegen. Een lijst met de verdelgers die in jouw buurt actief zijn, vind je via de website www.wespennest.vlaanderen.

Als je een Aziatische hoornaar of nest ziet, meld dat dan ook op vespawatch.be. Je meldingen zijn nuttig voor de monitoring en het onderzoek van de soort in Vlaanderen. 

Probeer in geen geval zelf een nest te verwijderen, want de Aziatische hoornaar kan gevaarlijk steken!

Respect voor andere insecten
Het is belangrijk om alleen Aziatische hoornaars te vangen en andere nuttige insecten, zoals Europese hoornaars en gewone wespen, met rust te laten. Bij twijfel kun je een foto op de Facebookpagina van de Vespawatchers plaatsen.

Dit Artikel kwam tot stand dankzij Dominique Soete, vrijwilliger bij Vespawatch. Voor verdere vragen mag je mailen naar de Imkers van het Pajottenland vzw: secretariaat@imkerspajottenland.be.