Paddenactie Natuurpunt

Gepost op 08/02/2021 - 10:30

Elk jaar trekken padden, kikkers en salamanders in het vroege voorjaar naar hun paringsplaatsen bij de poelen. Ook hier in Sint-Pieters-Leeuw zijn er enkele plaatsen waar we dit jaarlijks kunnen observeren. Ze doen dit voornamelijk als het donker en nat is. Spijtig genoeg dragen ze geen gele hesjes of een zaklamp om veilig de weg over te steken en zijn er veel verkeersslachtoffers. De eerste boodschap is dus extra oplettend te zijn op de baan aan de belangrijkste trekplaatsen (Hoogstraat, Alfons Fleurusstraat en Kerkhofstraat) en er vooral traag te rijden.

Dit jaar gaat Natuurpunt Leeuwse Natuurvrienden, in samenwerking met de gemeente, (opnieuw) een actie ondernemen aan de Hoogstraat. Waar de meeste slachtoffers vallen gaan we in de berm een scherm plaatsen met daarachter emmers om de dieren op te vangen. Gedurende de trekperiode (van half februari tot eind maart) gaan we elke avond en morgen met vrijwilligers de padden, kikkers en salamanders die in de emmers gevallen zijn op een veilige manier naar de overkant van de weg brengen.

Ook jij kan actief deelnemen aan het overzetten door via deze link je in te schrijven in een beurtrol om of ’s morgens (vóór 9u) of ’s avonds (rond 22u) mee padden over te zetten.

Wat houdt het concreet in:

  • Met een emmer het traject van +/ 200 meter in de Hoogstraat aflopen en de beestjes uit de ingegraven emmers overzetten naar de overkant.
  • De overgezette beestjes per soort te tellen en de aantallen door te spelen aan de coördinator (via Whatsapp groep).
  • Nieuwkomers zullen begeleid worden door iemand van de Leeuwse Natuurvrienden, zodat het een leuke activiteit wordt.
  • De emmers moeten steeds gecontroleerd worden om te dieren te bevrijden, ook op minder gunstige dagen. De echte massale trek vindt enkel plaats op natte en warmere nachten 
  • Misschien kan je niet concreet komen helpen bij het overzetten, maar ben je wel geïnteresseerd in de actie. Dat kan ook door via de link in te schrijven. Via de Facebookpagina van de “Natuurpunt Leeuwse Natuurvrienden” en de gemeentelijke stadsapp zullen wij ook regelmatig info doorgeven.

Op zaterdag 20 februari 2021 in de voormiddag wordt “corona-veilig” en “verkeers-veilig” het scherm en de emmers ingegraven aan de Hoogstraat (tussen Gaspeldoorn- en J. Calloensstraat).
Ook daarvoor zijn helpende handen welkom en kan je je aanmelden bij andre.van.bellingen@telenet.be.