Project ‘Transformatie’ brengt de Leeuwse Kunstacademie, de Gemeentelijke Basisschool Wegwijzer en Vrije Basisschool Jan Ruusbroec samen
Het deeltijds kunstonderwijs naar de school brengen zodat het lerarenteam van hen kan leren en talentvolle, creatieve leerlingen de weg vinden naar het kunstonderwijs; dat is het doel van Kunstkuur.
Op 1 september starten zo’n 83 nieuwe samenwerkingsinitiatieven tussen een school en een academie in Vlaanderen met een Kunstkuurtraject.
Ook onze gemeente diende met succes een aanvraag in bij de CANON Cultuurcel van het Departement Onderwijs en Vorming. Met het project ‘Transformatie’ gaat de Kunstacademie van Sint-Pieters-Leeuw, de Vrije Basisschool Jan Ruusbroec en de Gemeentelijke Basisschool Wegwijzer, een samenwerking aan waarbij ze evoluties in de leefwereld van het kind vanuit een kunsthistorisch perspectief bekijken. Hoe zag Ruisbroek er vroeger uit? Welke innovaties hebben de regio veranderd? Is kunst ook aan verandering onderhevig? Wie ben ik? Wat zijn mijn talenten? Hoe zie ik mijn toekomst? De Kunstkuur spitst zich toe op de oudste leerlingen van de basisschool. Zij staan immers op het punt te transformeren van kind naar tiener en worden geconfronteerd met allerhande veranderingen: fysieke, mentale, studiekeuze, …Het deeltijds kunstonderwijs zorgt voor beeldkunstenaars die de leerlingen op een creatieve manier zullen stimuleren in hun ontwikkeling. Aan de hand van kunst en cultuur krijgt de wereld van jonge mensen meer zin en betekenis en zullen ze nog beter hun plaats erin kunnen vinden.
Voor dit project ontvangt de Leeuwse Kunstacademie voor de samenwerking met elke basisschool 995 euro en kan het personeelsleden aanstellen die hun expertise via co-teaching delen met collega’s uit de basisscholen.