Taalafspraken voor sportclubs

Gepost op 28/06/2024 - 09:54

De afgelopen seizoenen liep het Boest!-project bij alle voetbalclubs samen met VZW De Rand. Het project zorgde voor handige tips, een visie en praktische handvaten om het Nederlands te bevorderen binnen de sportclubs. Als kers op de taart werden de taalafspraken in een handig document gegoten dat voor huidige en toekomstige besturen een leidraad is om elke oefenkans Nederlands ook te benutten buiten de schooluren.

Het is meer dan ooit belangrijk om een duidelijk kader te hebben naar leden die thuis een andere taal dan het Nederlands spreken. De gemeentelijke diensten, VZW De Rand en het gemeentebestuur hebben daarom de krachten gebundeld om tot een algemeen toepasbaar document te komen dat alle sportclubs kunnen gebruiken.

Deze taalafspraken werden uitvoerig besproken met de sportraad en hebben zo een positief advies gekregen. Ze zullen helpen om een sportomgeving te creëren voor iedereen in Sint-Pieters-Leeuw met het Nederlands als verbindende taal.

Door de diversiteit aan thuistalen bij onze inwoners is het van bijzonder groot belang dat we in het samenleven en dus ook bij het samen sporten in één duidelijke taal, het Nederlands, kunnen communiceren met elkaar. Het is dan ook goed dat de 4 Leeuwse voetbalclubs hierrond hard gewerkt hebben om tot dit taalafsprakenkader voor àlle Leeuwse sportclubs te komen.