UPDATE: Communicatie Fiberklaar
Communicatie Fiberklaar (update 7/11/2023)
Omdat we heel wat vragen binnen krijgen over Fiberklaar en hun aanbod om aan te sluiten op snel internet over glasvezel, beantwoorden we kort de meest voorkomende vragen:
1. Is de gemeente mede-eigenaar van Fiberklaar?
Neen, de gemeente is geen mede-eigenaar. Fiberklaar is een commerciële speler met onder andere Proximus als hoofdaandeelhouder. Zij wensen in de voor hen meest rendabele gebieden in Vlaanderen een netwerk van glasvezel aan te leggen. Let wel, zij plannen niet overal in de gemeente glasvezel. Ter verduidelijking op de kaart: in een eerste fase voorziet Fiberklaar glasvezel in het groen gearceerde gebied en in een tweede fase in het oranje gebied. In het gele gebied is geen aanleg van glasvezel voorzien.
2. Zijn we verplicht om ons aan te sluiten?
Neen, dit is geen gereguleerde markt zoals bijvoorbeeld gas en elektriciteit. Je moet als consument zelf een keuze maken.
3. Zijn er alternatieven?
Fiberklaar is het eerste bedrijf dat glasvezel op grote schaal aanlegt. Sinds 1 juli 2023 is een nieuw bedrijf, WYRE genaamd (eigendom van Fluvius en Telenet), opgericht. Zij zullen eveneens een glasvezelnetwerk aanleggen in Vlaanderen.
4. Zal het voetpad tweemaal opengelegd worden?
Neen. Er zullen afhankelijk van locatie tot locatie andere oplossingen aangewend worden.
5. Zal de gemeente vergunningen afleveren om dit netwerk aan te leggen?
Ja, de gemeente moet en zal iedereen gelijk behandelen en dus vergunningen afleveren zodat Fiberklaar haar werken kan uitvoeren. Overlegmomenten met onze technische dienst worden uiteraard gehouden zodat afspraken gemaakt worden rond de uitvoering van de werken. Tot op heden werd enkel een vergunning afgeleverd om vijf grote verdeelkasten te plaatsen. Sint-Pieters-Leeuw zal maximaal vijf straten per keer vergunnen met als bijkomende voorwaarde dat de 1ste straat eerst volledig en kwalitatief opgeleverd moet worden, samen met onze technische dienst, vooraleer de 2de straat mag aangevat worden. Die aanpak zetten we verder met als doel de overlast van de werken op elk moment zoveel mogelijk te beperken.