Veilig naar school

Gepost op 24/08/2020 - 10:36

Met de fiets, te voet of met de auto

Opnieuw zullen heel wat meisjes en jongens dagelijks naar school trekken. Met de fiets, te voet of met de auto, het is altijd wel druk bij de opstart en einde van de schooltijd. Daarom is het belangrijk om samen te werken aan een verkeersveilige schoolomgeving.

Met de fiets

Fietsen is gezond en vooral ook handig en snel. Maar, is alles wel in orde? Is er verlichting aan je fiets voorzien? Werkt de fietsbel? Ben je goed zichtbaar?
Naast je materiaal zijn ook een veilige route en het respecteren van de verkeersregels een must. Stippel daarom vooraf een veilige weg uit naar de school en hou het veilig op de baan.

Te voet of met de auto

In elke schoolzone geldt een snelheidsbeperking van 30 km/u. De belangrijkste reden hiervoor is de verkeers- veiligheid en -leefbaarheid. Het is niet alleen goed voor de levenskwaliteit in de buurt, maar ook voor de voet- gangers en fietsers. Zo kan er bijvoorbeeld veiliger over- gestoken worden. Van autobestuurders wordt verwacht dat ze in een zone 30 trager rijden en (uit hoffelijkheid) voorrang verlenen aan andere weggebruikers.

Voordelen van een zone 30

In een zone 30 is er meer verkeersveiligheid, want het snelheidsverschil tussen langzaam en snel verkeer neemt af. Auto’s die 30 km/u rijden, hebben bovendien een kortere remweg dan auto’s die sneller rijden. Tot slot zorgt trager verkeer voor minder uitlaatgassen, minder fijn stof en minder geluidsoverlast.

Inbreuken

Parkeren op het fietspad, niet stoppen voor een over- steekplaats of de auto plaatsen waar het gevaarlijk is voor fietsers en voetgangers zijn zware inbreuken! De wijkinspecteurs en inspecteurs van verkeer houden dan ook regelmatig een oogje in het zeil.

Samen zorgen we voor een verkeersveilige schoolomgeving!