Veiliger oversteken op Bergensesteenweg

Gepost op 18/03/2022 - 08:23

Het Agentschap Wegen en Verkeer voerde op woensdag 16 maart aanpassingen uit aan twee kruispunten van de Bergensesteenweg (N6) in Sint-Pieters-Leeuw, zodat voetgangers en fietsers er voortaan veiliger kunnen oversteken. Op het kruispunt van de Pijnbroekstraat/Ferdinand Uylenbroeckstraat werd ‘vierkant groen’ voorzien voor voetgangers en op dat van de Europalaan iets verderop plaatste het agentschap nieuwe verkeerslichten.

Vierkant groen

Voetgangers die de Bergensesteenweg oversteken vanop de Pijnbroekstraat/Ferdinand Uylenbroeckstraat krijgen vanaf nu ‘vierkant groen’. Wanneer je groen licht aanvraagt om over te steken, krijgen voetgangers uit alle richtingen tegelijkertijd groen. Al het autoverkeer heeft op dat moment rood licht, wat het veel veiliger maakt om over te steken. Conflicten tussen overstekende voetgangers en afslaande auto’s worden er verleden tijd.

Extra verkeerslicht

Zo’n 150 meter verderop kruist de Bergensesteenweg met de Europalaan. Hier komt een extra verkeerslicht aan de fiets- en voetgangersoversteekplaats. Richting Halle stond er al een licht, nu komt er ook een op de weghelft richting Brussel. De lichtenregeling van beide kruispunten wordt op elkaar afgestemd. Alle wijzigingen worden doorgevoerd op woensdag 16 maart. Nadien wordt de lichtenregeling geëvalueerd en indien nodig nog aangepast. 

Actieplan verkeerslichten van Vlaamse overheid

In 2016 startte het Agentschap Wegen en Verkeer met de uitrol van het ‘actieplan verkeerslichten’. Met dit actieplan wil de Vlaamse overheid de doorstroming en de veiligheid op de kruispunten verbeteren door ze uit te rusten met ‘slimmere’ verkeerslichten die inspelen op de actuele verkeerssituatie. De kruispunten worden maximaal conflictvrij geregeld.

Lees meer op wegenenverkeer.be/sint-pieters-leeuw en wegenenverkeer.be/verkeerslichten