Verkoopakten Coloma van meer dan 400 jaar oud aangekocht!

Gepost op 26/01/2022 - 11:07

Het lokaal bestuur kon recentelijk twee verkoopakten van het kasteel Coloma uit 1611 aankopen op de veiling van Arenberg Auctions. Het zijn unieke historische documenten, daterend uit het begin van de 17de eeuw, die iets vertellen over de geschiedenis van dit belangrijke publieke domein in het centrum van onze gemeente.

Deze akten beschrijven de verkoop van het domein van de Brusselse patriciërsfamilie Van den Hecke aan Antonio Suarez de Arguello en zijn echtgenote Theresia de Arce y Ponce. Zij waren niet de minste, want Antonio was op dat moment privésecretaris van landvoogd Albrecht. Die heerste op dat moment, samen met zijn echtgenote Isabella, over de Zuidelijke Nederlanden.

Een aantal lokale heemkundigen en leden van de werkgroep Streek- en Volkskunde stelden het lokale bestuur van deze veiling op de hoogte. Dankzij hun alertheid kon het bestuur de akten in de wacht slepen voor een bod van 2.400 euro.

Joris De Beul is één van deze heemkundigen en tevens auteur van een uitgave van Lewe over de schepenbank van Sint-Pieters-Leeuw. Hij wijst erop hoe belangrijk het is dat deze akten in het publieke domein komen:

Ook Raf Meert, auteur van Het kasteel Coloma en de heerlijkheid Sint-Pieters-Leeuw, onderstreept het belang van deze stukken voor de gemeentelijke geschiedenis in het algemeen en de geschiedenis van het kasteel Coloma in het bijzonder:

Hoewel de akten meer dan 400 jaar oud zijn, zijn het perkament en de inkt nog in zeer goede staat. Omdat de akten eeuwenlang opgeplooid bewaard zijn, zal het lokaal bestuur wellicht actie ondernemen om de documenten professioneel te laten gladstrijken. Nadien hopen we de akten open te stellen voor een breed publiek in het vernieuwde landhuis De Viron.