Waterbeheersing Hoge Paal

Gepost op 07/03/2017 - 09:17

Naar aanleiding van de wateroverlast in mei/juni 2016 werd een infomoment georganiseerd om de bewoners van de verkaveling Hoge Paal te informeren over de reeds uitgevoerde en geplande acties. Geïnteresseerden kunnen onderaan de presentatie van het infomoment raadplegen.

Om de wijk Hoge Paal te vrijwaren van wateroverlast, dienen reeds stroomopwaarts van het wachtbekken maatregelen ondernomen te worden. Deze zijn het onderzoeken van een buffering langsheen de Mekingenweg en/of wipweide, de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel in de Rink en de optimalisatie van de gracht in het Park van Coloma. Ter hoogte van het wachtbekken wordt eveneens gezocht naar een mogelijke bufferzone, maar ook het vergroten van de capaciteit van het wachtbekken (evenals de plaatsing van een dam) zou de verkaveling Hoge Paal gedeeltelijk moeten beschermen bij hevige regenval. Hedendaags werd het wachtbekken reeds voorzien van een nieuw rooster en werd de (hoogte)stand van de spindelschuif reeds gecontroleerd. Beide zaken zullen eveneens verder opgevolgd worden. Stroomafwaarts van het wachtbekken bestaat het idee uit het plaatsen van bijkomende aco drains/rioolkolken. Dit alles bevindt zich echter nog geheel in onderzoeksfase.

Om in de toekomst het risico op overstromingen te voorkomen, wordt in de gemeente –samen met VMM – een pilootproject rond individuele beschermingsmaatregelen opgestart.