Week van vergeet demen(s)tie niet

Gepost op 06/09/2023 - 09:47

Van 18 tot 22 september is het tijd voor de "Week van vergeet demen(s)tie niet", met op donderdag 21 september Wereld Alzheimer Dag. Deze belangrijke week wordt overal in Vlaanderen georganiseerd om mensen met dementie en hun naasten te ondersteunen, en ook onze gemeente draagt haar steentje bij met een rijk en gevarieerd programma.

Maandag 18 september: Filmvoorstelling "Still Alice"

We beginnen de week met een speciale filmvoorstelling van "Still Alice" in de Merselborre. Deze film toont op aangrijpende wijze het verhaal van jongdementie. De deuren openen om 19.30 uur en de film start om 20 uur.

Dinsdag 19 september: Lezing over "communicatie en omgaan met personen met dementie"

Op dinsdagavond om 19 uur hebben we Tine Kenens, coördinator van de Alzheimer Liga, uitgenodigd voor een lezing in LDC ’t Paviljoentje. Deze laagdrempelige lezing staat open voor alle bewoners, mantelzorgers en andere geïnteresseerden die willen leren hoe beter om te gaan met personen met dementie.

Woensdag 20 september: Belevingswandeling met creatieve inbreng van de gemeenschap

Een bijzonder evenement staat gepland op woensdagnamiddag, van 14 tot 16 uur. Dan organiseren we een belevingswandeling die begint aan LDC Negenhof en eindigt in LDC Meander. Tijdens deze wandeling kom je poëzie en kunstwerken tegen die op de een of andere manier verbonden zijn met dementie. Het bijzondere hieraan is dat de creatieve werken op de wandeling afkomstig zijn van getalenteerde individuen uit onze gemeenschap.

Donderdag 21 september: Sensibilisering in de bibliotheek

Op donderdag richten we in de bibliotheek een speciaal hoekje in met sensibiliseringsmateriaal rond dementie, jongdementie en mantelzorgers. Hier kunnen mensen boeken, stripverhalen, films en muziek vinden die informatie geven over deze onderwerpen. Daarnaast introduceren we ook de Eerste Hulp bij Dementie-tas (EHBD-tas), uitgeleend van het MEMO.

Vrijdag 22 september: ‘Alzheimerkwis’ en sensibilisering op de vrijdagsmarkt

Op vrijdagavond vindt de ‘Alzheimerkwis’ plaats in de Meander onder leiding van quizmaster Bart Deconick. De deuren gaan open om 19 uur en de quiz begint om 19.30 uur. Deze quiz is bedoeld voor gelegenheidsploegen en de opbrengst zal gebruikt worden voor de aankoop van een duofiets.

Daarnaast kun je ook een informatiestand vinden op de markt, waar je terecht kunt voor meer informatie over dementie. Daar zullen ook vergeet-mij-nietzaadjes uitgedeeld worden, het symbool van dementie.