Zo herken je criminele activiteiten op online verkoopsites

Gepost op 05/11/2019 - 09:02

Online verkoopsites nieuw jachtterrein van criminelen: zo kan je ze herkennen

De bezoekers van online verkoopsites als 2dehands, Autoscout24 en Airbnb zijn een populair doelwit van criminelen. Sinds september steeg bij SafeOnWeb.be het aantal meldingen over goed nagemaakte sites die zowel kopers als verkopers geld en bankgegevens proberen te ontfutselen. Ook de FOD Economie kreeg dit jaar al meer meldingen over internetfraude dan in heel 2018.

De criminelen doen een bod en vragen de verkopers om voor de verzending een account aan te maken op een (nagemaakte) website van een pakjesbedrijf. Of ze vragen om op een externe site uw IBAN-nummer te bevestigen. Als ze zelf valse zoekertjes plaatsen, laten ze kandidaat-kopers de kosten voor het transport voorschieten of een voorschot betalen via Western Union of Moneygram. Telkens is het slachtoffer zijn geld kwijt.

Professioneel
Specifieke cijfers over verkoopsites zijn er niet, maar het aantal meldingen stijgt sinds september zo snel dat SafeOnWeb deze week een speciale pagina online zette om internetgebruikers te helpen om phishing op online verkoopsites te herkennen. De Computer Crime Unit van de federale politie kent het fenomeen en raadt aan om de reputatie van de verkoper te controleren via het internet en om niet te betalen zonder garantie. Wie slachtoffer wordt, moet zo veel mogelijk bewijzen afdrukken en daarmee naar de lokale politie gaan.

Wanneer moet je achterdochtig worden?

  • Er wordt gevraagd de verkoop af te handelen buiten de zoekertjessite.
  • Er wordt gevraagd te betalen via een pakjes- of transportbedrijf.
  • Er wordt gevraagd een bankverificatie te doen.
  • De koper biedt je een hoger bedrag aan dan je vraagt.
  • Er wordt gevraagd een voorschot te betalen om de verkoop te bevestigen via Western Union of Moneygram.