Vocht: so you think you condens?

Er zijn verschillende soorten vocht: opstijgend (doordat de muren grondwater opzuigen), doorslaand (wanneer muren regenwater doorlaten) en condenserend vocht (dat van binnen aanslaat op ramen, muren of plafonds). Dit vocht heeft allerlei gevolgen; een muffe geur, beschadigingen (aan muren, raamlijsten, meubels, …), rottend hout, water in de kelder, …

Een mogelijke oplossing is veel ventileren (lange periodes) of verluchten (op een korte periode veel frisse lucht binnen laten). In sommige verouderde woningen kunnen de ramen echter niet open of zijn rolluiken geblokkeerd, waardoor ze niet meer omhoog kunnen. Extra verwarmen om vocht tegen te gaan betekend uiteraard een hogere energiefactuur. Mensen met een risico op armoede hebben doorgaans vaker vochtproblemen dan mensen die niet in armoede leven.

Vocht en schimmel kunnen verregaande gevolgen hebben op je gezondheid; ademhalingsproblemen (hoesten, astma, schimmelinfecties, … tot zelfs een bijdrage aan de ontwikkeling van tumoren). Europees onderzoek stelt dat je 1,5 keer meer risico loopt op gezondheidsproblemen als je in een woning met sporen van vocht en/of schimmel leeft. Er is zelfs 40% meer kans om astma te krijgen. Gezondheidsproblemen brengen onvermijdelijk extra kosten met zich mee, wat voor iemand met een al zeer beperkt budget nog meer moeilijkheden betekend.

Vragen over vocht en schimmel? Neem contact op met de Woonwinkel via T 02 371 03 47 of info@woonwinkelzennevallei.be.

Vergeet zeker onze wedstrijd niet! Zoek de sleutel in de gemeente, maak een foto van/met onze sleutel en deel hem openbaar via sociale media met de hashtag #sleutelenaanwonen. Zo draag jij ook jouw (bouw)steentje bij en zet je dit probleem mee in de kijker! Op 11 oktober maak je kans om met jouw foto een mooie prijs te winnen.