Avond van de waterbeheersing

Onze gemeente nam al heel wat maatregelen om waterellende zoveel mogelijk te vermijden of te verminderen. Maar wist je dat je zelf ook maatregelen kunt nemen om toekomstige waterellende te voorkomen? Wij vertellen je er alles over tijdens de ‘Avond van de Waterbeheersing’!

Programma

- Wateroverlast van januari: een reconstructie van de feiten, cijfers, ingrepen en resultaten door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
- Individuele beschermingsmaatregelen: principes van afkoppeling, infiltratie, regenwaterrecuperatie...
- Subsidies voor het nemen van beschermingsmaatregelen.
- Wateroverlast via aanpalende eigendommen: waar liggen de oplossingen?

Wanneer? Maandag 18 maart 2024.
Uur? 20 uur.
Waar? Landhuis de Viron.

Wil je graag komen? Inschrijven is niet verplicht maar helpt ons bij het organiseren van onze infomomenten. Klik hier om je in te schrijven. 

waterbeheersing

Waarom organiseren we dit infomoment?

Naar aanleiding van de zware wateroverlast van juni 2016 , waar verschillende delen van de gemeente in de klappen deelden, besliste het bestuur om extra middelen in te zetten. Alle experten geven aan dat we door de klimaatverandering in de toekomst zeker nog zullen worden geconfronteerd met wateroverlast. Naast preventie, is het belangrijk dat we het maximale doen – zowel op openbaar als op privé domein – om de gevolgen van zowel hevige kortstondige buien als van langdurige neerslag zoveel mogelijk te beperken voor woningen en andere gebouwen.

Een aantal projecten werden reeds verwezenlijkt zoals de hermeandering van de Zuunbeek (door de Vlaamse Milieumaatschappij) met een extra buffercapaciteit van 200.000 m³, een drietal dammen in het kader van erosiebestrijding, een extra leiding om het regenwater af te voeren in de P. Huysegomstraat, extra brede waterslikkers op strategische plaatsen, het uitbreiden van de waterdam aan de Hoge Paal, enzovoort.

Niet alleen voert het gemeentebestuur maatregelen uit om waterellende zoveel als mogelijk te vermijden of te verminderen ook inwoners kunnen zelf hun steentje bijdragen en soms met een beperkte investering veel toekomstig leed voorkomen.

Tijdens dit infomoment wil de gemeente haar inwoners informeren over verschillende thema’s.