Ratten

Rattenplaag voorkomen

Sluit openingenSluit openingen
Zorg dat alle openingen onder deuren en poorten, rond leidingen of afvoeren volledig dicht zijn. Een rat kan door een opening van een duim groot.
Laat ratten geen eten of drinken vinden

Laat ratten geen eten of drinken vinden

  • Gooi afval weg in afsluitbare bakken en maak ze regelmatig leeg.
  • Berg het eten van je dieren goed op. Geef ze enkel overdag eten. Ruim het eten tegen zonsondergang op.
  • Geef geen brood aan vogels of eenden. Ratten eten graag mee.
Composteren? Gesloten compostvat

Composteren? Gesloten compostvat

  • Gebruik bij voorkeur een gesloten compostvat met een sluitend deksel.
  • Gooi geen etensresten op een open composthoop.
  • Bescherm je open composthoop door er kippengaas omheen te spannen met een fijne maaswijdte.
Vermijd nest- en schuilplaatsenVermijd nest- en schuilplaatsen
Vermijd rondslingerende materialen en onnodige stockage zoals lege dozen, bloempotten en oude constructies.

Ratten in jouw huis of tuin?

In dit geval is de eigenaar verantwoordelijk voor de bestrijding ervan. Focus vooreerst op de preventieve maatregelen die hierboven weergegeven worden. Toch nood aan bestrijding? Hier zijn verschillende alternatieven voorhanden:

Ratten op openbaar domein?

Slimme rattenvallenIn dit geval is de gemeente verantwoordelijk voor de bestrijding. Neem contact op met de met dienst Leefmilieu via leefmilieu@sint-pieters-leeuw.be of 02 371 63 53.

  • De gemeente maakt gebruik van “Slimme rattenvallen” op het openbare domein. Op basis van concrete data helpen ze ons naar een gifvrije, efficiënte en diervriendelijke rattenbestrijding. Zo'n box bestaat uit twee verdiepingen. Op de eerste verdieping staat een bakje met eten voor de ratten, een mengeling van pompoenzaden, geroosterde hazelnoten en suikers. De ratten moeten een trapje op om het voedsel te bereiken. Ze weten echter niet dat ze op een luikje trippelen dat vanop afstand kan worden opengeklapt. In de box zitten sensoren die aangeven hoeveel ratten de box bezoeken. Als ze beseffen dat het veilig is, is het een komen en gaan van ratten. Op dat moment wordt het systeem op "vangen" gezet. De rat komt onderaan terecht in een bad gevuld met een verdovend middel en sterft een pijnloze dood.
    Sint-Pieters-Leeuw zet volop in op slimme rattenvallen na succesvol testproject | VRT NWS: nieuws.
  • We sturen onze gemeenschapswachten regelmatig langs om bewoners op de hoogte te brengen van de preventieve maatregelen ter voorkoming van een plaag.

Ratten langs een waterloop?

Nestelen ratten zich in de oevers van een waterloop? Dan is de waterbeheerder verantwoordelijk voor de bestrijding ervan. Je kan via het geoloket opzoeken wie welke waterloop beheert:

  • de provincie Vlaams-Brabant beheert waterlopen van tweede categorie. Melding kan gebeuren via infopunt water.
  • voor muskusratten langs alle waterlopen en voor bruine en zwarte ratten langs waterlopen eerste categorie kan je contact opnemen met de Vlaamse Milieumaatschappij.
  • voor waterlopen van de derde categorie en niet geclassificeerde waterlopen is de gemeente verantwoordelijk. Neem in dit geval contact op met de dienst Leefmilieu via leefmilieu@sint-pieters-leeuw.be of 02 371 63 53.