Tijgermuggen

Misschien heb je er al eens van gehoord: de Aziatische tijgermug. Op steeds meer plaatsen in Vlaanderen kun je deze mug tegenkomen. De naam doet je misschien denken aan een grote mug, maar vergis je niet, het gaat over een kleine zwart-wit gestreepte steekmug. 
 

Is de tijgermug gevaarlijk? 

Op zich is de tijgermug niet gevaarlijk, maar hij kan wel voor veel overlast zorgen. Als er veel tijgermuggen in de buurt voorkomen, kun je soms zelfs niet meer buiten zitten. Deze muggen steken namelijk overdag en zijn erg agressief. Ook kan deze mug bepaalde ziektes overbrengen zoals Dengue, Zika en Chikungunya. Gelukkig is de kans om ziek te worden op dit moment nog heel klein en is er dus geen reden tot ongerustheid. Het is wél extra belangrijk om het aantal tijgermuggen zo laag mogelijk te houden. En daar kan ook jij je steentje toe bijdragen!

 

Hoe kan je de tijgermug herkennen? 

De tijgermug is een kleine zwarte mug die gemiddeld tussen de 4-5 millimeter groot is. Ze is vooral te herkennen aan:

  • De witte streep op haar achterhoofd en rug (cijfer 1 op de tekening).
  • De vijf witte strepen op haar poten (cijfer 3 op de tekening) waarbij het laatste deeltje van de twee achterpoten volledig wit is (cijfer 2 op de tekening).

Tijgermug
Tijgermug tekening
 

Heb je een tijgermug gezien? Meld het!

Meld tijgermuggen via www.muggensurveillance.be. Je wordt dan gecontacteerd voor eventueel onderzoek en bestrijding.


Wat kan je zelf doen? 3 tips om de verspreiding tegen te gaan.
 

Tip 1: geef tijgermuggen geen lift

De tijgermug jaagt overdag, van ‘s middags tot ’s avonds. Onze steekmuggen jagen vooral in de schemering en ’s nachts, en wachten liefst tot je stilzit. De tijgermug gaat je daarentegen achterna tot in je wagen. Zo lift hij vaak mee tot in onze streken. Keer je na je vakantie uit Italië, Frankrijk, Spanje of Zuid-Duitsland met de wagen terug naar huis, let dan op dat de tijgermug niet meelift. Check je wagen ook na een tussenstop op een snelwegparking. 

Tip 2: verhinder de kweek van tijgermuggen

Zoals alle steekmuggen heeft een tijgermug water nodig om zich voort te planten. De tijgermug maakt géén gebruik van grote moerassen, beken of vijvers maar wel van kleine emmertjes, rioolputjes, regentonnen en plasjes water op bijvoorbeeld een afdekzeil, in een goot of op een plat dak. Ook in een droogperiode kunnen de eitjes overleven en overwinteren. Ga dit tegen door:

  • Plasvorming te vermijden of te verwijderen;
  • Het water voor vogels, huisdieren en in schaaltjes onder bloempotten elke 5 dagen te verversen;
  • Emmers, schaaltjes, bloempotten, speelgoed, kruiwagens, … met water niet langer dan een week te laten staan of om te draaien;
  • Watertonnen af te dekken met muggengaas;
  • Zeilen op te spannen zodat er geen water op blijft staan;
  • Je dakgoot tegelmatig te reinigen en plasvorming op platte daken te verhinderen door bijvoorbeeld grind of zand te leggen. 

Tip 3: investeer niet in gif, maar in biodiversiteit

Tijgermuggen staan op het menu van vleermuizen, vissen, vogels, amfibieën, kevers, libellen, … Dankzij deze dieren doe je aan natuurlijke bestrijding op een ecologisch verantwoorde manier. Zorg bijvoorbeeld voor rust- en nestplaatsen voor insecteneters, een vogelnestkastje, vleermuizenkastje, een bio-diverse tuinvijver, … Alle bee(s)tjes helpen! 

Ook rood koper helpt tegen de tijgermug. Leg koperdraad of enkele eurocenten in je dakgoot, afvoerputje of andere plaats met stilstaand water om de goede ontwikkeling van de muggenlarve te vertragen of te beletten. 

Meer info? Surf naar www.muggensurveillance.be