Financiele en materiele hulp
Een geboorte is een onvergetelijke gebeurtenis. Maar er hangt ook een financieel plaatje aan vast. Toch zijn er niet alleen kosten verbonden aan een geboorte, maar ook een aantal financiële voordelen.
Geboortepremie
Geboortepremie
Bij de geboorte van je kindje krijg je een geboortepremie uitbetaald van de gemeente. Als je als moeder minimum 1 jaar in de gemeente Sint-Pieters-Leeuw woont, krijg je automatisch een brief waarop je je rekeningnummer moet invullen. De brief bezorg je vervolgens terug aan de dienst Burgerlijke Stand van de gemeente.
Info?
dienst Burgerlijke stand
T 02 371 22 11 - burgerlijke.stand@sint-pieters-leeuw.be
Het ziekenfonds
Het ziekenfonds
Zwanger?
Breng je ziekenfonds op de hoogte 6 weken VOOR de bevalling door hen een medisch attest met de uitgerekende bevallingsdatum te bezorgen.
Bevallen?
- Binnen de 30 dagen NA de bevalling breng je hen ook op de hoogte van de geboorte van je kindje.
- Schrijf je kind zo vlug mogelijk na de geboorte in bij je ziekenfonds.
- Ga na welke geboortevoordelen en voordelen voor jonge kinderen jouw mutualiteit geeft: vb. geboortepremie, borstvoedingspremie, gratis slaapwekker …
- In de uitleendienst van de thuiszorgwinkel kun je heel wat hulpmiddelen huren die je tijdelijk nodig hebt zoals een melkafkolfapparaat
Tussenkomst?
- Tijdens je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof word je betaald door je ziekenfonds.
- Je ziekenfonds betaalt heel wat kosten terug van je bevalling. De kostprijs van een geboorte hangt af van waar en hoe je gaat bevallen en wat je nodig hebt na de geboorte.
- Voor personen zonder wettig verblijf is er het recht op dringend medische hulp (o.a. bevalling) via het OCMW.
Beval je in het ziekenhuis? Neem dan vooraf contact op voor meer informatie over de bijhorende kosten: Wordt er een voorschot gevraagd? Wat met de ereloonsupplementen? Wat zou je standaard tegen betaling op de kraamafdeling ontvangen wat je misschien van thuis kan meebrengen? |
Verhoogde tegemoetkoming?
In bepaalde situaties heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen. Je betaalt dan minder voor je gezondheidszorgen.
Kosten die niet gedekt worden door de verplichte ziekteverzekering (ziekenfonds) kunnen eventueel gedekt worden door je hospitalisatieverzekering als je die hebt. |
Info? Neem contact op met je ziekenfonds of de verzekeringsonderneming.
Het Sociaal Huis
Het Sociaal Huis
Heb je geen of een laag inkomen dan heb je misschien recht op een uitkering. De sociale dienst is een centraal aanspreekpunt en informatieloket waar je terecht kan met al jouw vragen over sociale voorzieningen. Deze vragen kunnen van financiële, juridische, relationele, persoonlijke of psychische aard zijn.
Info? Elke gemeente heeft een eigen sociale dienst, je wendt je tot het Sociaal Huis van de gemeente waar je woont.
Sociaal Huis Sint-Pieters-Leeuw
Fabriekstraat 1, 1601 Sint-Pieters-Leeuw
02 371 03 50
www.sint-pieters-leeuw.be/leven-welzijn/sociaal-huis
Onderhoudsgeld
Onderhoudsgeld
Wanneer je als vader of moeder beslist om uit elkaar te gaan, ben je nog steeds verplicht om financieel voor je kind te zorgen. Volgens de wet moeten beide ouders bijdragen aan de kosten van opvoeding, opleiding en huisvesting.
Info? www.familierecht.vlaanderen/Familierecht/Echtscheiding-huwelijk-samenwonen/Alimentatie-kind
Vonk
Vonk
Vrijblijvend OndersteuningsNetwerk voor gezinnen met jonge Kinderen
Heb je het moeilijk op financieel, emotioneel, administratief en/of sociaal vlak en ben je zwanger of is je kindje tussen 0 en 3 jaar, dan kan je als kwetsbaar gezin door de regioverpleegster van Kind en gezin, de maatschappelijk werker van Huis van het Kind of het OCMW, doorverwezen worden naar VONK.
Als je voldoet aan de voorwaarden, krijg je de individuele ondersteuning die jij en je gezin nodig hebben. Anderzijds brengen we je in contact met andere jonge gezinnen zodat jullie elkaar kunnen leren kennen, informatie doorgeven, en elkaar een steuntje in de rug kunnen bieden.
Na financieel onderzoek kunnen we je ook verder helpen met de aankoop van melkpoeder en materiaal in startpakketten.
De luierkast
De luierkast
De luierkast verzamelt overschotjes ongebruikte luiers. Ouders kunnen hun luierrestjes deponeren in de luierkast op één van de onderstaande inzamelpunten. De luiers worden door de verpleegkundige van Kind & Gezin verdeeld aan ouders die het financieel moeilijk hebben.
- Alle gemeentelijke kinderdagverblijven
- De Speelboot, Albert Van Cotthemstraat 112, 1600 Sint-Pieters-Leeuw
- Het Welpennest, Slesbroekstraat 44, 1600 Sint-Pieters-Leeuw
- De Boomhut, Kerkstraat 14, 1601 Ruisbroek
- Kinderdagverblijf Hotel Samson, Postweg 22, 1602 Vlezenbeek
- Huis van het Kind, Arthur Quintusstraat 20, 1600 Sint-Pieters-Leeuw
- Landhuis de Viron, Joseph Depauwstraat 11, 1600 Sint-Pieters-Leeuw
- Sociaal Huis, Fabriekstraat 1, 1601 Sint-Pieters-Leeuw
De kringwinkel ViTeS
De kringwinkel ViTeS
ViTeS is een kringwinkel voor tweedehandsproducten voor kledij, meubels, huishoudtoestellen, huisraad, maar ook materiaal en speelgoed voor baby’s en kinderen. Je kan hier ook oude en gebruikte spullen en elektro binnenbrengen.
Info?
Kringwinkel ViTeS - Sint-Pieters-Leeuw
Bergensesteenweg 704A
1600 Sint-Pieters-Leeuw
’t Ruilhuisje
’t Ruilhuisje
‘t Ruilhuisje is een ruilwinkel waar tweedehandskleding en speelgoed voor kinderen tussen 0 en 6 jaar geruild kunnen worden. De ruilwinkel staat open voor iedereen, ongeacht waar je woont en wat je inkomen is. Wie babykleertjes en speelgoed die nog in degelijke staat zijn, inlevert kan meteen andere tweedehandskledij of speelgoed meenemen.
Adres: Arthur Quintusstraat 20 – 1600 Sint-Pieters-Leeuw
Openingsuren
De roze doos
De roze doos
Via de roze doos kunnen ouders gratis geschenkdozen ontvangen met waardevolle informatie, cadeautjes, persoonlijke aanbiedingen, stalen en kortingsbonnen. Deze geschenkdozen zal je steeds ontvangen op sleutelmomenten. Je dient de doos af te halen op verschillende locaties bij jou in de buurt.
Info? www.derozedoos.be
Babyuitzet en bevallingstas
Babyuitzet en bevallingstas
Download hieronder volgende lijstjes:
- uitzet wat je zeker nodig hebt in huis voor je eerste kindje
- wat moet er zeker in je bevallingskoffer zitten als je naar het ziekenhuis gaat om te bevallen
Wil je graag een papieren versie? Kom er dan zeker eentje halen in het Huis van het Kind en neem meteen een kijkje in de ruilwinkel om je lijstje af te vinken. |
Babytheek
Babytheek
Een Babytheek is een uitleendienst voor babyspullen. Eigenlijk een soort van bibliotheek voor spullen die een baby nodig heeft of de ouders nodig hebben voor hun kinderen.
Wat zijn de voordelen van een Babytheek?
- Je krijgt toegang tot kwaliteitsvolle en duurzame babyspullen die je vaak maar kort nodig hebt (zoals babybadje, verkleinkussen maxicosy, borstvoedingskussen, babybadje, babycook, wippertje, buggy …).
- Je krijgt de kans om producten te testen (niet iedere baby vindt een draagzak fijn).
- Je helpt de afvalberg te verkleinen. Gebruikte babyspullen worden niet weggegooid, maar krijgen een nieuw leven.
- De Babytheek biedt een oplossing voor mensen die klein wonen. Je wint plaats in huis door enkel spullen te lenen die je op dat moment nodig hebt. Wat je niet meer nodig hebt, breng je terug naar de Babytheek.
- Het is goed voor je portemonnee. Je hoeft geen dure babyuitzet meer aan te schaffen.
Voor wie is de Babytheek?
Iedereen kan lid worden van de Babytheek. Je betaalt een jaarlijkse bijdrage en mag dan elk jaar een aantal spullen ontlenen.
Meer info? babytheek.wordpress.com
In de buurt? Lennik en Anderlecht hebben een babytheek.